VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Zanimljivosti14/05/2019

LJUDI SVE VIŠE POSTAJU - VIŠAK

 

PARIZ, 14. MAJA /SRNA/ - U narednih dvadeset godina automati i roboti zamijeniće ljude na mnogim poslovima u razvijenim zemljama, a naročito u Njemačkoj i SAD.

 

Kako se procjenjuje, u Njemačkoj bi moglo biti ugašeno 18 odsto sadašnjih radnih mjesta, dok se na 35 odsto poslova očekuju radikalne promjene u radu.

Si-En-Bi-Si navodi da će od 2026. godine 17 odsto zanimanja u SAD izgubiti ljudsku radnu snagu.

Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj takođe prognozira da bi usljed automatizacije potreba za ljudskom radnom snagom mogla nestati u 14 odsto zanimanja na globalnom nivou.

Posebno su ugrožena mjesta radnika na željeznici, jer se prognozira da će sljedećih godina skretničari, kočničari, manevristi, kao i oni koji pregledaju i provjeravaju tehničku ispravnost vagona postati višak.

Ti poslovi su već sada automatizovani.

Sve malje ljudske radne snage biće na poslovima medicinskih tehničara za respiratorne terapije - do 2026. godine čak 56 odsto njih moglo bi da ostane bez posla.

Nestaće ljudska radna snaga na parkinzima, automati će preuzeti daktilografiju, jer su kompjuteri sada prvi izbor.

Sve manje zanata će opstati, a prvi na udaru su - časovničari. Klasične satove ionako zamjenjuju mobilni telefoni, a skupi satovi se sve manje kvare.

Instalateri i serviseri elektroničke opreme u vozilima postaju višak, kao i telefonski operateri.

Sve manje ljudske radne snage treba među rudarima koji upravljaju rudarskim mini vozilima, kao i među operatorima za unose podataka.

Ugroženi su i stolari, metalostrugari, plastičari, stakloresci...

U narednih 20 godina automati će u velikom broju zanimanja postati nezamjenjivi.