VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti11/06/2019

ANĐELKOVIĆ: FILM O KOŠARAMA PONOVO PROBUDIO NACIJU

 

BANjALUKA, 11. JUNA /SRNA/ - Darko Anđelković /41/ iz Raške, jedan od heroja sa karaule Košare na Kosovu i Metohiji za vrijeme NATO agresije 1999. godine na SR Jugoslaviju, izjavio je da je dokumentarno-igrani film "Ratne priče sa Košara" pomogao da se ponovo nacija probudi i vidi jednu nestvarnu priču o odbrani otadžbine.

 

"Imali smo protiv sebe daleko nadmoćnijeg neprijatelja. NATO vojnike, Šiptare, strane plaćenike i mudžahedine koji su pomagali albanskim teroristima. Na livadi od 60 metara branili smo Srbiju", prisjeća se Anđelković.

Anđelković je za "Večernje novosti" rekao da je posebno bitno za mlađe generacije da vide kako je na Košarama odbranjena otadžbina i da sutra budu spremni da je brane, ako je neko opet napadne.

On ističe da su se on i njegove kolege rado odazvali da budu danas u Banjaluci na promociji filma "Ratne priče sa Košara", autora Slađane Zarić, jer su čuli da, kako je rekao, u ovom kraju ima većih Srba nego u Srbiji.

"Film je veoma gledan, a gledanost je već otišla na više od pet miliona. Uspeli smo da posle dve decenije našoj naciji prikažemo šta se stvarno dogodilo na Košarama", kaže Anđelković.

Govoreći o životu heroja sa Košara nakon dvije decenije, Anđelković navodi da, nažalost, većina njih živi na ivici egzistencije i mnogi se liječe o svom trošku, dodavši da se danas preživjeli heroji međusobno pomažu i vode brigu o socijalno najugroženijim.

"Ti ljudi sa Košara su bili zaboravljeni, ali, evo, nakon dve decenije dobili smo medijski prostor da kažemo šta se tamo desilo. Podižemo uskoro i spomenik na Dedinju u Beogradu za 108 stradalih saboraca", istakao je Anđelković.

On je naveo da se sjećanja na bitku sve više vraćaju kako stari.

"Počeli smo da se okupljamo i na tribinama. Imamo Dan heroja sa Košara - 14. jun i Dan herojske 125. motorizovane brigade - 20. septembra. Bitno je da smo dobili obećanje predsednika Srbije da će heroji sa Košara dobiti spomenice i imati pravo na zdravstveno osiguranje i novčana sredstva na mesečnom nivou i da će se sve to regulisati kroz zakone", rekao je Anđelković.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da niko od preživjelih heroja nije ostao u Vojsci, pa čak ni oficiri koji su ponos Srbije i koji su ih vodili kroz rat.

"Svaki dan na Košarama je bio poseban i nosio svoju priču. Najteži dan je kada izgubite u ratu prijatelja, saborca, brata koji je svaki dan bio sa tobom rame uz rame. Svaka smrt je beleg na duši nas preživelih, a 108 ih je poginulo. Ne žaleći živote branili smo svetinju. Našu državu. Znali smo da je iza nas Srbija i da ne smemo da popustimo ni milimetar", istakao je ovaj heroj.

Anđelković je poznat i po tome da je inicijator da se prošle godine vojniku i heroju sa Košara Zoranu Mijatoviću u mjestu Lešak na Kosovu i Metohiji podigne spomenik.

To je jedini spomenik herojima sa Košara napravljen na Kosovu i Metohiji.