VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija11/06/2019

KONKRETNA SARADNjA SA MMF-om ČEKA NOVU VLAST

 

SARAJEVO, 11. JUNA /SRNA/ - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda i šef Misije MMF-a za BiH Martin Petri konstatovali su danas u Sarajevu da je formiranje vlasti i dalje prioritetna tema u BiH, ali i preduslov za nastavak sprovođenja planiranih reformi u okviru aranžmana sa MMF-om.

 

Bevanda je informisao delegaciju MMF-a o tome da je Savjet ministara do sada usvojio dvije kvartalne odluke o privremenom finansiranju, jer budžet za ovu godinu nije usvojen, što je posljedica nepotpunog formiranja vlasti, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora.

Naglašeno je da se u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH tokom primjene privremenog finansiranja institucija BiH realizuju samo tekući rashodi neophodni za funkcionisanje institucija, dok se servisiranje spoljnog duga vrši u skladu sa otplatnim planom i usvajanje budžeta za 2019. godinu nema uticaja na to.

Sagovornici su se saglasili da će razgovori o budućoj saradnji biti mnogo konkretniji nakon što bude okončan proces formiranja vlasti u BiH, kako bi se o novim projektima odlučivalo u punom kapacitetu.

Do sada su u okviru proširenog aranžmana između BiH i MMF-a na račune entiteta uplaćene dvije tranše od oko 150 miliona KM po tranši, a ukupna vrijednost kreditnog programa je oko 1,1 milijardu KM.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi, kao i njegov nasljednik Endrju Dževel, koji će dužnost preuzeti od avgusta, i kome je Bevanda poželio uspjeh u radu i otvorenost za buduću saradnju.