VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika11/06/2019

PERIOD DO ČLANSTVA U EU VAŽAN ZA JAČANjE INSTITUCIJA

 

SARAJEVO, 11. JUNA /SRNA/ - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak i ministar inostranih poslova Češke Tomaš Petriček konstatovali su danas u Sarajevu da je kandidatski status i period koji je pred BiH do članstva u EU najvažniji za jačanje institucija i uspostavljanje ozbiljnog sistema za bolji život svih građana.

 

Crnadak je, nakon sastanka, rekao da je evropska budućnost BiH prioritet broj jedan, a da Češka daje punu podršku tom putu.

On je naglasio da postoji saglasnost o tome da su odnosi dvije zemlje dobri i da nema nikakvih pitanja koja ih opterećuju, ali da je moguće poboljšati ekonomsku saradnju.

Crnadak je zahvalio češkoj Vladi što je BiH u fokusu njenog Programa razvojne saradnje, jer je BiH jedna od šest ključnih zemalja na koje je taj program usmjeren.

On je dodao da je razgovarano i o pitanju migranata, o saradnji u oblasti obrazovanja, te konstatovano da je odnos Beograda i Prištine trenutno najvažnije regionalno pitanje.

Crnadak je naglasio da je neprihvatljivo uvođenje taksa od 100 odsto na robu iz BiH i izrazio nadu će biti ukinute što prije jer opterećuju odnose u regionu.

Tomaš je rekao da dvije zemlje imaju dobre političke odnose, ali da ima prostora za poboljšanje trgovine i ekonomske saradnje.

On je naveo da je sa njim u BiH doputovala i manja delegacija privrednika i da se nada da će biti prepoznat prostor za razvoj saradnje.

"BiH ostaje jedna od prioritetnih zemalja u vezi sa realizovanjem različitih projekata. Riječ je o oko pedesetak projekata u vrijednosti oko tri miliona evra godišnje", naglasio je Tomaš i dodao da će nastaviti sa sličnim projektima.

On je rekao da Češka ostaje jedna od zemalja koja podržava BiH u procesu evropskih integracija, uz napomenu da je jedan od prioriteta uspostavljanje glavnih organa vlasti na svim nivoima, kao i proces reformi koji treba da bude dopunjen konkretnim mjerama.

Tomaš je podsjetio da Češka ove godine preuzima predsjedavanje Višegradskom grupom, a 2020. i predsjedavanje EU, ističući da je BiH jedan od prioriteta.