VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/06/2019

TRNINIĆ: CILJ - MOTIVISATI NA OPREZNIJE UČEŠĆE U SAOBRAĆAJU

 

DOBOJ, 11. JUNA /SRNA/ - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je da je cilj manifestacije "Dani saobraćaja Doboj 2019" da se učesnicima u saobraćaju dočara stvarno stanje na putevima i da im to bude dodatni motiv da što opreznije učestvuju.

 

"Svake godine Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez se dodatno opremaju kako bismo svim učesnicima u saobraćaju uz pomoć simulatora pokazali koje sve opasnosti mogu da izazovu ako ne poštuju propise", rekao je Trninić novinarima u Doboju.

On je rekao da je za djecu predškolskog uzrasta i osnovce do četvrtog razreda pripremljen poligon koji prikazuje realno stanje na putevima i gdje mogu vidjeti kako se ponaša na raskrsnicama i učestvuje u saobraćaju.

"Tu su i simulatori koji pokazuju koje bi bile posljedice saobraćajne nezgode ukoliko se ne veže sigurnosni pojas pri udaru od 60 kilometara na čas, prevrtanja vozila, te upotrebe telefona koji je jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda, čak i više nego alkohol", naveo je Trninić.

Trninić je podsjetio da se ova manifestacija u Doboju preklapa sa danom kada se obilježava 14 godina postojanja Saobraćajnog fakulteta u ovom gradu koji ima izuzetan značaj u cjelokupnom sistemu razvoja i bezbjednosti saobraćaja.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić podsjetio je da je ovaj savez uz grad Doboj od početka organizovanja "Dana saobraćaja".

"Danas smo ovdje sa onim što mi smatramo da je najvažnije, a to je da počnemo da mijenjamo svijest kod najmlađih, a to su dječica ranog školskog i predškolskog uzrasta", rekao je Babić.

Babić je naveo da je Auto-moto savez Srpske trenutno u procesu mjerenja brzine i ponašanja vozača na putevima u Republici Srpskoj, ističući da je činjenica da vozači baš i ne poštuju propise koji se tiču ograničenja brzine.

"Naši vozači su najodgovorniji na auto-putu, gdje je evidentirano najmanje prekoračenja", rekao je Babić i dodao da je prosječna putna brzina vozača u Srpskoj 76 kilometara na čas.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Dragan Vasilić rekao je da je u ovom gradu danas svojevrsni praznik, budući da se obilježavaju "Dani saobraćaja" i Dan Saobraćajnog fakulteta.

"Doboj je 2012. godine prvi put organizovao ovu manifestaciju. Mi se trudimo da sačuvamo, kako naš saobraćajni fakultet u gradu, tako i ovu manifestaciju gdje našim najmlađim sugrađanima i svim Dobojlijama približavamo probleme u saobraćaju", rekao je Vasilić.

Vasilić je istakao da je želja Gradske uprave da se nastavi sa organizovanjem ovih manifestacija, budući da je Doboj saobraćajni centar, čvorište kroz koji prolaze važni putevi i pruge, poput Koridora "Pet ce".

Dekan Saobraćajnog fakulteta u Doboju Zoran Ćurguz rekao je da manifestacijom "Dani saobraćaja" nadležne institucije pokušavaju da podignu svijest o važnosti bezbjednosti saobraćaja.

"Kroz ovakve manifestacije, edukaciju i programe koje Saobraćajni fakultet sprovodi sa trećim licima, mi podižemo svijest i dajemo značaj bezbjednosti saobraćaja", rekao je Ćurguz.

Partneri manifestacije "Dani saobraćaja Doboj 2019", koju organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, Saobraćajni fakultet i grad Doboj, su Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, Auto-moto savez Srpske, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i kompanija "M:tel".