VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/06/2019

MOČEVIĆ: ŽELJELI SU BILOŠKI DA NAS UNIŠTE

 

PRNjAVOR, 11. JUNA /SRNA/ - Na promociji projekta "Dušu nisu ubili" održanoj večeras u Narodnoj biblioteci u Prnjavoru, potresnom svjedočenju o stradanju srpskog naroda u BiH u 20. vijeku, Mira Lolić Močević rekla je da su najteža svjedočenja i priče o stradanju djece za koju nije bilo milosti, kao i da je ubijanje djece potvrda da neko želi biološki da uništi jedan narod.

 

Močevićeva koja je autor knjige i dokumentarnog filma "Dušu nisu ubili" kaže da normalan čovjek ne može ostati ravnodušan kada je riječ o stradanju djece.

"Činjenica da je neko mogao da siluje djevojčicu od devet i po godina i da na kraju za to ne odgovara je strašno. Ne znam kako bih opisala taj čin da je neko mogao da raspori i zakolje trudnu ženu, da iz stomaka izvadi i zakolje i njenog sina, a kćerku udari po glavi. Nije bilo milosti za srpsku djecu", kaže Močevićeva.

Ona naglašava da su srpski narod zapadno od Drine oni koji su željeli da vladaju ovim prostorima ubijali, uništavali, željeli biološki da unište namećući im Drinu kao vještačku granicu između istočnog i zadapnog dijela srpskog naroda i da ovaj projekat govori o stradanju civila koji bi u svim ratovima morali biti zaštićeni.

"Ovom promocijom želimo da ostavimo traga u našem nezaboravu, u onom što se dešavalo Srbima, srpskim civilima u BiH u 20. vijeku. Šest naučnih radnika koji su govorili u ovom projektu su rekli da nažalost nema takvog naroda koji je na kućnim pragovima stradavao u tri rata. Zajednički imenitelj za 59 ljudi koji su svjedočili o stradanju jeste da su oni i njihove porodice u tri rata stradavali kao civili", pojasnila je ona.

Močevićeva kaže da je želja i cilj da kultura pamćenja kod srpskog naroda zaživi, da se poštuje, da se ta kultura diže na viši nivo jer više od milion žrtava u Drugom svjetskom ratu, više od 200.000 u Prvom svjetskom ratu i oko 30.000 u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu nikome ne daju za pravo da se zaborave.

"Često na promocijama govorim da je Njegova svetost patrijarh Pavle 1992. godine postavljajući krst na vrh Mrakovice u znak sjećanja na stradale Kozarčane i Krajišnike rekao - zaboravljeno zlo je izvorište novog zla! Nama su se nažalost ta zla često dešavala. Moramo da prestanemo da zaboravljamo sve što nam je učinjeno ne zato da bi se svetili nego da se nikada više ne bi desilo ni našem narodu niti bilo kom drugom narodu u svijetu", istakla je Močevićeva.

Dio ovog prijekta je i knjiga, odnosno istoriografska monografija "Zatiranje Srba u 20. vijeku" autora Drage Mastilovića.