VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet12/06/2019

OSUDA NASILJA NAD SUDANSKIM CIVILIMA

 

NjUJORK, 12. JUNA /SRNA/ - Savjet bezbjednosti UN oštro je osudio nedavno nasilje u Sudanu i pozvao na momentalnu obustavu ovakvih djela protiv civila, povodom izvještaja o desetinama žrtava među mirnim demonstrantima u akciji snaga bezbjednosti ranije ovog mjeseca.

 

U saopštenju objavljenom poslije sastanka u Njujorku, Savjet bezbjednosti je pozvao sve učesnike da nastave da sarađuju radi postizanja usaglašenog rješenja za aktuelnu krizu, prenijela je DPA.

U tekstu je naglašen značaj poštovanja ljudskih prava i grantovanja pune zaštite civila, pozivanja na odgovornost i pravde.

Članice Savjeta primile su k znanju objavu sudanskog Prelaznog vojnog savjeta da će biti provedena istraga o incidentima.

Savjet bezbjednosti ohrabrio je generalnog sekretara UN Antonija Guteresa da nastavi da pruža podršku regionalnim i međunarodnim naporima da se postigne dogovor o nacionalnom tranzicionom procesu.

Udruženje sudanskih ljekara saopštilo je da su snage bezbjednosti ubile oko 100 ljudi, a povrijedile oko 500 tokom akcije protiv mirnih demonstranata u glavnom gradu Kartumu. Ministarstvo zdravlja objavilo je da je broj žrtava 61.

Sudanski demonstranti zahtijevaju da Prelazni vojni savjet, koji vlada zemljom od svrgavanja i hapšenja dugogodišnjeg lidera Omara el Bašira u aprilu, preda vlast civilnoj upravi.