VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija12/06/2019

ŠVEDSKA OBEZBIJEDILA 4,5 MILIONA EVRA ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA I OKOLINE

 

SARAJEVO, 12. JUNA /SRNA/ - Vlada Švedske izdvojila je 4,5 miliona evra za projekat kojim je predviđeno uništavanje najmanje 50 tona otpada postojanih organskih zagađujućih materija, koje se dugo razgrađuju u prirodi i utiču na zdravlje ljudi i okolinu, saošteno je danas iz UNDP-a.

 

Fokus petogodišnjeg projekta "Okolinski prihvatljivo upravljanje postojanim organskim zagađujućim materijama u industrijskom i sektoru upravljanja otpadom", koji će realizovati UNDP BiH, jeste prevencija ispuštanja nenamjerno proizvedenih dugotrajno postojanih organskih zagađujućih materija kroz prelazak, u proizvodnji plastike, na hemikalije koje ne sadrže ove zagađujuće materije.

BiH je 2010. godine ratifikovala Stokholmsku konvenciju, međunarodni sporazum o okolini kojim se tretiraju dugotrajno postojane organske zagađujuće materije, ali još postoje nedostaci u primjeni njenih odredaba.

Šef Odjeljenja za saradnju u Ambasadi Švedske u BiH Meri Bergstrom izrazila je zadovoljstvo što će Ambasada podržati projekt kojim će biti spriječeno ispuštanja opasnih hemikalija u okolinu.

"Svi se moramo potruditi da zaštitimo životnu sredinu. Ujedno, biće poboljšano upravljanje medicinskim otpadom, biti pružen doprinos sprovođenju inicijativa zelene hemije u industriji i poljoprivredi zajedno sa uništavanjem identifikovanih zaliha otpada", istakla je Bergstromova.

UNDP upozorava da izloženost zagađujućim materijama može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući neke vrste raka, pojavu porođajnih defekata, disfunkcionalnosti imunološkog i reproduktivnog sistema, veću osjetljivost na bolesti, te oštećenje centralnog i perifernog nervnog sistema.

U saopštenju je navedeno da su žene posebno osjetljive na izloženost opasnim hemikalijama u nekim periodima života, poput trudnoće, dojenja i menopauze.

Ovaj projekat će se oslanjati na naučene lekcije srodnih projekata koji se sprovode u zemljama EU, kao i na bilateralnu razmjenu znanja i transfer tehnologija sa Švedskom agencijom za hemikalije, KEMI, te drugim SIDA i UNDP projektima u regionu.

Projekat će uključiti i određene mehanizme kako bi se osigurala rodna ravnopravnost i osnažile žene.