VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet12/06/2019

PREMINULO 31 DIJETE OD ENCEFALITISA

 

PATNA, 12. JUNA /SRNA/ - Najmanje 31 dijete preminulo je u sjevernoj Indiji u posljednjih deset dana od posljedica encefalitisa, za koji se vjeruje da je povezan sa toksičnom supstancom pronađenom u azijskim trešnjama, saopštili su zdravstveni zvaničnici.

 

Neimenovani zvaničnici kažu da su smrtni slučajevi prijavljeni o okrugu Muzafarpur indijske države Bihar, koji je poznat po bujnim voćnjacima azijske trešnje.

Zdravstveni zvaničnik Ašog Kumar Sing izjavio je za AFP da su kod sve djece primijećeni simptomi sindroma akutnog encefalitisa, te da je većina njih naglo izgubila glukozu u krvi.

On je rekao da je odjeljenje za zdravlje već izdalo upozorenje odraslima da vode računa o djeci tokom toplog ljeta, kada je dnevna teperatura iznad 40 stepeni Celzijusovih.

Od akutnog zapaljenja mozga 2014. godine preminulo je 150 ljudi, a američki istraživači su godinu dana kasnije izjavili da bi bolest mogla biti povezana sa toksičnom supstancom koja se nalazi u egzotičnom voću.

Pojava neuroloških bolesti praćena je i u drugim područjima u kojima se uzgaja azijska trešnja, kao što su Bangladeš i Vijetnam.