VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana12/06/2019

RAZMOTREN PLAN PARCELIZACIJE ZA AUTO-PUT I GASOVOD U SKLADU SA IZMJENAMA

 

BANjALUKA, 12. JUNA /SRNA/ - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je po skraćenom postupku Prijedlog odluke o izradi Plana parcelacije za auto-put i gasovod, dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača.

 

Ovim se stvara osnov za realizaciju strateškog cilja Republike Srpske u oblasti drumskog saobraćaja, a to je izgradnja auto-puta u "Posavskom razvojnom pojasu" /granica Srbije-Bijeljina-Brčko-Modriča-Doboj-Prnjavor-Laktaši-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad-granica Hrvatske/.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je u završnoj riječi o ovom dokumentu da će ova trasa mnogo značiti za Vukosavlje, Bijeljinu, Brčko i druge opštine.

"Putevi su potrebni svima i mnogo znače za privlačenje domaćih i stranih investicija", rekla je Golićeva i podsjetila da je Srpska do sada izgradila oko 106 kilometara auto-puteva.

Ona je ponovila da je ovaj plan u skladu sa Izmjenama i dopunama Prostornog plana Srpske do 2025. godine, te da ova dva strateška projekta predstavljaju linijsku infrastrukturu od velikog značaja za Srpsku.

"Takođe, kako je u Srbiji aktuelna izgradnja auto-puta ka Sremskoj Rači i izgradnja mosta preko rijeke Save, izgradnja predmetnih dionica auto-puta na teritoriji Srpske ima dodatni značaj", podsjetila je Golićeva.

Izmjenama i dopunama Prostornog plana Srpske do 2025. godine definisana je planska koncepcija zasnovana na sukcesivnoj izgradnji auto-puta u "Posavskom razvojnom pojasu" koji bi kod Doboja imao vezu sa evropskim Koridorom "Pet ce" /prema Sarajevu do Ploča/, a izgrađenim auto-putom pored Gradiške na evropski Koridor 10.

Poslanici i vlasti i opozicije su tokom ranije skupštinske rasprave o ovom prijedlogu odluke naveli da ga podržavaju i smatraju da je dobro što će biti građena ova trasa auto-puta jer je saobraćajna infrastruktura jedan od uslova za ekonomski napredak.

Oni smatraju da se pažnja u sanaciji mora posvetiti i nižerangiranim putnim pravcima u Srpskoj, posebno u Hercegovini, za šta je Vlada izdvojila sredstva.

Navode i da je definisana trasa dobra i značajna s obzirom na to da povezuje i Bijeljinu sa susjednim, ali i opštinama u Srbiji. /nastaviće se/boj/bon/ljlj