VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana12/06/2019

SISTEMSKI UREDITI OBLAST SOCIJALNOG STANOVANjA

 

BANjALUKA, 12. JUNA /SRNA/ - Prijedlogom zakona o socijalnom stanovanju Republike Srpske sistemski se uređuje ova oblast, nosioci realizacije socijalnog stanovanja, korisnici prava, opšti i posebni uslovi, postupak i način dodjele, upravljanje, održavanje, svojina i raspolaganje stambenim jedinicama, ka i zakupnina i obaveze plaćanja.

 

Ovim prijedlogom se, takođe, uređuju izvori finansiranja izgradnje i obezbjeđivanja stambenih jedinica za socijalno stanovanje, nadzor i druga pitanja od značaja za ovu vrstu stanovanja u Srpskoj.

Predstavnik Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije LJiljana Orešković je obrazlažući ovaj prijedlog zakona u Narodnoj skupštini objasnila da je njime definisano da se stambeno zbrinjavanje u smislu socijalnog stanovanja obezbjeđuje dodjelom stambene jedinice u neprofitni zakup na određeno vrijeme uz sigurnost korištenja, dok traju potrebe za stambenim zbrinjavanjem i uz ispunjenost opštih i posebnih uslova, utvrđenih ovim zakonom.

Ona je podsjetila da je pravo na dostojno stanovanje je jedno od osnovnih prava prema Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima.

Oreškovićeva je navela da se ukazala se potreba za uređenjem ove oblasti s obzirom na to da postoji ogroman raskorak između potreba i mogućnosti velikog broja porodičnih domaćinstava u Srpskoj, koja ne mogu samostalno riješiti stambeno pitanje, a među njima su prvenstveno mladi, mladi bračni parovi, demobilisani borci, ratni vojni invalidi, raseljena lica, izbjeglice i druge ranjive kategorije.

Poslanici Narodne skupštine su ocijenili da je zakonsko rješenje odlično jer je sprovodivo i njime se rješavaju pitanja socijalnog stanovanja.

Predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović okončao je današnje zasjedanje i zakazao nastavak sutra u 10.00 časova, kada će biti nastavljena rasprava o ovoj tački dnevnog reda.

Poslanici bi sutra trebalo da razmatraju Prijedlog zakona o unutrašnjoj plovidbi Republike Srpske, Prijedlog zakona o bezbjednosti kritičnih infrastruktura u Srpskoj i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima.