VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/06/2019

OTVOREN MEĐUNARODNI SKUP DOKTORA VETERINE U BIJELJINI

 

BIJELJINA, 12. JUNA /SRNA/ - Međunarodni naučni skup - Savjetovanje doktora veterinarske medicine Republike Srpske, na kojem učestvuju predavači iz osam zemalja okruženja, Evrope i sa američkog kontinenta, otvoren je večeras u Bijeljini.

 

Ovaj 24. po redu međunarodni naučni skup otvorio je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za veterinarstvo Dragan Knežević, koji je poručio da veterinarska služba Republike Srpske danas radi u punom kapacitetu i da su veterinari u prethodnom periodu odoljeli svim izazovima pojave, kretanja ili širenja zaraznih bolesti.

Knežević je novinarima pred početak skupa rekao da je Republika Srpska od EU u prethodnom periodu dobila "zeleno svjetlo" za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda, izvoz meda, ribe, bijelog mesa.

"Isto tako dobili smo mogućnost za izvoz konzumnih jaja za preradu na teritoriji EU, a mora se priznati da je kompletna veterinarska služba Srpske zaslužna za takve rezultate", rekao je Knežević.

On je dodao da Sektor za veterinarstvo danas intenzivno radi na stvaranju uslova za mogućnost izvoza crvenog mesa u EU, ali i teritorije drugih zemalja.

Saša Bošković, predsjednik Veterinarske komore Republike Srpske i predsjednik ovogodišnjeg 24. savjetovanja doktora veterinarske medicine ocijenio je skup dosad najuspješnijim jer je okupio predavače iz osam zemalja okruženja, ali i iz Evrope kao i sa američkog kontinenta.

Bošković je rekao da je zadatak sektora veterinarstva da svojim konzumentima i korisnicima njihovih usluga obezbijedi spokojnu konzumaciju proizvoda kao i da im obezbijedi da plodovi njihovog rada budu zdravi "od njive do trpeze", da sve bude u lancu kontrole i da je apsolutno sigurno.

Naučni skup iz oblasti veterinarstva održava se u Etno-selu "Stanišići" u Bijeljini, a na njemu se očekuje prezentacija više od 100 naučnih i stručnih radova iz oblasti veterinarstva i bezbjednosti hrane.

Na Savjetovanju doktora veterinarske medicine Republike Srpske, koje će trajati do 15. juna, prisustvuje oko 500 učesnika.