VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/06/2019

U NEDJELJU TROJICE - SLAVA SABORNE CRKVE

 

MOSTAR, 13. JUNA /SRNA/ - Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, čija obnova je u toku, u nedjelju, 16. juna, proslaviće svoju slavu - Silazak Svetog Duha na apostole.

 

Svetu arhijerejsku liturgiju sa početkom u 9.00 časova služiće Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, uz sasluženje brojnog sveštenstva iz cijele Eparhije.

Iako radovi još nisu završeni u Sabornoj crkvi se od 2010. godine, kada je počela obnova, služi svake godine za praznik Silaska Svetog Duha na apostole, koji se još naziva Duhovi, Pedesetnica ili Trojice.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Radivoje Krulj kaže da je završeno zidanje i kupole na koje su podignuti krstovi, dok se sada postavlja krovna konstrukcija hrama.

"Predstoje nam još fasada i unutrašnji radovi. Intenzivno se radi na projektu uređenja enterijera. Imali smo čast da Sabornu crkvu posjeti svjetski poznat slikar Vladimir Veličković i nadamo se da će njegova ruka nešto uraditi u Sabornoj crkvi", kaže Krulj.

Krulj podsjeća da je ostalo još mnogo da se uradi i da je potrebno još mnogo novca, ali da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obećali da će obezbijediti potrebna sredstva, odnosno da će završetak obnove ove crkve pomoći vlade Srbije i Srpske.

"Mi očekujemo tu donaciju. Što prije ona bude realizovana - prije ćemo završiti Sabornu crkvu", kaže Krulj.

On napominje da je plan da Saborna crkva bude završena i osveštana iduće godine.

Saborna crkva Svete Trojice izgrađena je 1873. godine i do rata je bila najveći pravoslavni hram na Balkanu. Zapaljena je i minirana do temelja 15. juna 1992. godine.

Obnova je počela 2010. godine, a Crkva je zidana kamen po kamen - potpuno isto kao što je građena i 1873. godine, jer je riječ o nacionalnom spomeniku kulture.

Saborna crkva u Mostaru jedini je veliki vjerski objekat u BiH koji još nije obnovljen nakon posljednjeg rata.

Više od 80 odsto sredstava za dosadašnje radove na obnovi crkve izdvojile su vlade Republike Srpske i Srbije.