VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/06/2019

POČEO SVJETSKI KONGRES NOVINSKIH AGENCIJA

 

SOFIJA, 13. JUNA /SRNA/ - U Sofiji je počeo Šesti svjetski kongres novinskih agencija na kome će više od 200 učesnika, među kojima su i predstavnici Novinske agencije Republike Srpske - SRNA, iz oko 100 zemalja razgovarati o budućnosti vijesti i izazovima sa kojima se danas suočavaju mediji.

 

Kongres pod nazivom "Budućnost vijesti" otvorio je generalni sekretar Svjetskog savjeta novinskih agencija i direktor Bugarske novinske agencije /BTA/, koja je i organizator konferencije, Maksim Mincev.

On je najavio da će jedna od tema konferencije biti kako digitalizacija i vještačka inteligencija utiču na novinarsku profesiju.

"Svijet se suočava sa mnogim promjenama na koje je potrebno regovati, a među tim promjenama su i lažne vijesti. Potrebno je da novinske agencije budu stub pravih i provjerenih informacija", rekao je Mincev.

On je naglasio da je ovaj kongres prilika da se sastanu predstavnici malih i velikih novinskih agencija sa pet kontinenata.

"Agencijsko novinarstvo je jedno od posljednjih stubova istinskih i provjerenih informacija", zaključio je Mincev.

Predstavnicima medija obratio se i bugarski predsjednik Rumen Radev koji je naveo da je ovo dobra prilika da se razmotre novi izazovi i trendovi u medijima.

"Budućnost vijesti je budućnost čovječanstva u tehnološkim dinamikama u današnjem društvu", naglasio je Radev.

On je napomenuo da je informacija roba za kojom vlada potražnja, a da je danas prisutan nedostatak vjerodostojnih informacija.

Bugarski predsjednik je upozorio da je digitalizacija puno uticala na medije i preoblikavala i medije i društvo.

Na trodnevnom kongresu svjetskih novinskih agencija o izazovima sa kojima se suočavaju novinske agenicije govoriće vodeći ljudi iz svijeta medija.