VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/06/2019

PUPOVAC: POVICI "UBIJ SRBINA!" UNIŠTAVAJU I HRVATSKU

 

BEOGRAD, 13. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac ocijenio je danas da povici "Ubij, ubij Srbina!" i linčevi kao u Supetaru na ostrvu Brač nisu opasnost samo za Srbe, već i za Hrvatsku.

 

"Ovi povici će na kraju doći glave Hrvatskoj. To uništava ovu zemlju iz dana u dan i, ukoliko se tome ne suprotstavi, uništiće je do kraja", naveo je Pupovac.

Pupovac je rekao za RTS i da nije iluzija govoriti Srbima da je bezbjedno živjeti u Hrvatskoj i da "pamtimo i gora vremena", kada su podmetane eksplozivne naprave, a povratnici ubijani.

Prema njegovim riječima, svakodnevne uvrede i napadi na Srbe su novi talas nacionalističkog i šovinističkog, a nerijetko i klerofašističkog političkog djelovanja koje je moguće jer postoje politički, vjerski i pseudodržavni autoriteti koji to podržavaju.

Komentarišući svoj govor juče u Hrvatskom saboru, kada je rekao da je Hrvatska zemlja mržnje i nasilja, Pupovac je naveo da je neophodno reći stvari koje su tačne da bi se društvo osvijestilo i suočilo sa stvarnošću sa kojom žive ljudi druge nacionalnosti i opredjeljenja.

Osvrćući se na pitanje bezbjednosti srpskih sezonskih radnika, Pupovac je ukazao da incidenti iz Supetara i Dubrovnika govore da postoje rizici, ali i hrabre reakcije.

Policija čini sve, ali to nije dovoljno, rekao je Pupovac i dodao da obavještajna zajednica mora da zna šta se dešava u grupama koje su izvor nasilja.

Prema njegovim riječima, pravosuđe mora stvari da naziva pravim imenom, a neophodno je da se oglase društveni autoriteti.

Nekoliko mladića nedavno je u Supetru, na ostrvu Brač, napalo pet osoba, među kojima su bila i lica srpske nacionalnosti.

Tridesetčetverogodišnjeg Trebinjca, koji je radio u dubrovačkom restoranu kao konobar, tokom noći presrele su nepoznate osobe u fantomkama i zaprijetile mu da u roku 24 časa napusti grad, što je on i učinio.