VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura14/06/2019

"DANI VOJISLAVA LUBARDE" 17. I 18. JUNA

 

ROGATICA, 14. JUNA /SRNA/ - U ponedjeljak i utorak, 17. i 18. juna u Rogatici će biti održana manifestacija "Dani Vojislava Lubarde".

 

Prvog dana ove manifestacije u 19.00 časova biće otvorena izložba "Belezi velikih zločina", čiji priređivači su Muzej žrtava genocida iz Beograda i Arhiv Republike Srpske.

Riječ je o maloj umjetničkoj izložbi poznatih slikara čija djela podsjećaju na velike zločine iz Drugog svjetskog rata i mjesta u kojima su počinjeni.

Nakon otvaranja izložbe biće proglašeni najbolji literarni radovi o temi "Sjećanje na zločin".

U utorak, drugog dana manifestacije, u saradnji sa učenicima Srednjoškolskog centra "27. januar", biće održano književno veče "Vaznesenje", posvećeno istoimenom romanu Vojislava Lubarde.

U maju prošle godine Narodna biblioteka u Rogatici nazvana je po njemu, a mjesec kasnije održana je prva manifestacija "Dani Vojislava Lubarde".

Cilj ove manifestacije je da se njegov lik i djelo sačuvaju od zaborava.

Vojislav Lubarda rođen je 17. juna 1930. u Rogatici, a umro je 13. oktobra 2013. u Beogradu. Bio je srpski književnik, romansijer, član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i član Senata Republike Srpske.

Tematika njegovih romana bavila se zločinima ustaša i muhadžera nad Srbima u Podrinju. Nakon što su mu političke vlasti zabranile rad u struci, iz Sarajeva je početkom 1975. preselio u Beograd.

Kao književnik proslavio se romanom "Preobraženje", koji je izdao 1979. godine. Dobitnik je NIN-ove nagrade za najbolji roman 1989. - "Vaznesenje".