VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura14/06/2019

ODIGRANA PREDSTAVA O SLIJEPOJ I GLUVONIJEMOJ KNjIŽEVNICI HELEN KELER

 

ISTOČNO SARAJEVO, 14. JUNA /SRNA/ - Cilj multimedijalne predstave o slijepoj i gluvonijemoj američkoj književnici Helen Keler, odigrane danas u Istočnom Sarajevu, jeste da se predstavi potencijal slijepih i ukaže da nije važna veličina prepreke, već želja i mogućnosti onoga ko želi da je prevaziđe, kaže direktor Bibiloteke za slijepa i slabovida lica Srpske Želimir Radinović.

 

Radinović je rekao novinarima da je osnovna ideja predstave socijalna uključenost lica sa invaliditetom, u ovom slučaju slijepih i gluvih, njihovim angažovanjem u kulturi.

"Odlazeći u različite gradove Republike Srpske i saradnjom sa kulturnim centrima i bibliotekama, nastojimo razvijati bibliotečku djelatnost, ali i obrazovati publiku", rekao je Radinović.

Reditelj predstave Novica Bogdanović pojasnio je da je heroina predstave Helen Keler imala nesreću da bude slijepa i gluvonijema, ali je naučila da čita i piše, završila fakultet i naučila četiri jezika.

"Inspirisani njenim životom, a u saradnji sa Bibliotekom za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, napravili smo predstavu koja je namijenjena široj publici s ciljem da se probudi svijest da su oko nas i neki `nevidljivi ljudi`", naveo je Bogdanović.

On je istakao da je ovo dobra prilika da ljudi razmisle kako bi mogli pomoći i usrećiti lica sa invaliditetom.

Prema njegovim riječima, predstava je odigrana u 11 gradova, a turneja se završava sutra u Travniku. Bogdanović kaže da je turneju omogućila Ambasada SAD u BiH.

Slijepa književnica, muzičarka i scenska umjetnica Borka Tadić iz Banjaluke, koja u predstavi igra Helen Keler, rekla je da je ova uloga za nju veliki izazov, ali i zadovoljstvo.

"Moderna sam personifikacija Helen Keler i govorim fragmente iz svoje monodrame `U znaku bijelog štapa`. To je reditelj sa svojom ekipom uklopio u jednu cjelinu, u predstavu o Helen Keler", rekla je Tadićeva.

Ona je navela da je ova predstava nešto novo, posebno, te da će se još dugo pamtiti.

Multimedijalnu predstavu organizovali su Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, Pozorište mladih "Dis" iz Banjaluke i Matična biblioteka Istočno Sarajevo.