VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura14/06/2019

PROMOVISANE TRI KNjIGE

 

ZVORNIK, 14. JUNA /SRNA/ - Romani "Večnosti bela krila" autora Jasne Milenović, "Besmrtna" Nataše Đurović i "Pečat" autora Željka Nestorovića promovisani su večeras u zvorničkoj Narodnoj biblioteci i muzejskoj zbirci.

 

"Pečat" je proglašen za knjigu godine, "Večnost belih krila" za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama, a "Besmrtna" za najbolju neobjavljenu zbirku priča iz edicije "Pobjednici" konkursa "Drinski književni susreti 2018" Zvornik.

Milenovićeva, koja je iz Novog Sada, rekla da je zbirka pjesama posvećena srednjovjekovnim temama i da se sastoji od dva ciklusa i jedne poeme.

"Prvi ciklus je udaja Simonide za kralja Milutina, dok je drugi ciklus Belovodski klesar posvećen umjetnicima i tome šta umjetnika tera ili navodi da služi Bogu ili višoj sili na putu samotraženja", rekla je Milenovićeva.

Ona je dodala da je treći dio knjige "Pustorečka vila i vetar pobratim" pisan po legendi iz niškog kraja u desetercu po ugledu na narodne pjesme, gdje se nalaze čudesni pomagači koji pomažu junacima u knjizi da čine to što čine.

Đurovićeva, koja je iz Kraljeva, rekla je da knjiga "Besmrtna" sadrži 30 priča, koje su inspirisane svakodnevnim životom i nečijom istinom.

"Sve što se radi u pričama je na neki način besmrtno, a to su ljudi, njihove ideje, emocije, ljubav, lijepe riječi i sve ostalo", rekla je Đurovićeva.

Nestorović, koji je iz Zvornika, istakao je da je roman "Pečat" pisao više od pet godina zbog specifične teme, a radi se o porodicama bez potomstva.

"U centar zbivanja stavio sam ženu, jer je po mom mišljenju žena ta koja nosi sav teret našeg balkanskog mentaliteta i koja u psihičkom i fizičkom smislu najviše trpi kada je u pitanju taj problem", rekao je Nestorović.

On je dodao da je pokušao da u romanu opiše sve njene borbe sa samom sobom, ali i sa okolinom, baš u vezi sa tim problemom i istakao da je knjigom htio da skrene pažnju javnosti na ovaj problem koji je prilično rasprostranjen.

Direktor izdavačke kuće "ASoglas" iz Zvornika Dejan Spasojević rekao je da su ova izdanja značajna i za "ASoglas" i za autore jer su prva izdanja iz edicije "Pobjednici".

"`ASoglas` organizuje svake godine `Drinske književne susrete` i u ediciji objavljuje pobjednike svih nivoa konkursa za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama i priča i roman godine", rekao je Spasojević i podsjetio da se večeras promovišu pobjednici prošlogodišnjeg konkursa.