VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura14/06/2019

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA NEBOJŠE LAZIĆA IZ NOVOG SADA

 

PRIJEDOR, 14. JUNA /SRNA/ - U Galeriji "Sreten Stojanović" u Prijedoru večeras je otvorena izložba radova slikara Nebojše Lazića iz Novog Sada.

 

Lazić je docent na Katedri za crtanje na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i docent na predmetu Grafika na Akademiji klasičnog slikarstva pri Univerzitetu "Edukons" u Sremskoj Kamenici.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević izjavio je novinarima da je izložba nastavak saradnje sa novosadskom Akademijom umetnosti i da je ovo Lazićevo prvo predstavljanje prijedorskoj publici.

"Ovo je mali pregled njegovog likovnog stvaralaštva", rekao je Ilijašević i dodao da su u prijedorskoj galeriji već izlagali profesori sa novosadske akademije.

Autor je, predstavljajući tridesetak izloženih slika rađenih mješovitim tehnikama, istakao da je riječ o radovima pod nazivom "Bez narativa".

"Radovi su nastajali u poslednje dve decenije kao jedna vrsta umetničke medijske vežbe kojom sam promišljao svet modernističke slike", rekao je Lazić.

On je dodao da je jedini cilj i smisao radova bez narativa likovnost.

"Iako je litografija medij koji je do sada bio u fokusu mog rada, upravo mi je crtež, kolaž i slika kao medij pružio važan prostor relaksiranosti u okviru kojeg sam preneo jedan deo svog istraživanja modernističkog iskustva", dodao je Lazić.

Izložba, koja će biti otvorena do 14. jula, dio je sadržaja ovogodišnjeg Prijedorskog ljeta kulture, koje se u ovoj ustanovi nastavlja 28. juna kada će biti otvoren 13. Festival crteža i muzike.