VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Srpska pamti15/06/2019

POČELO OBILJEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JADOVNO

 

JADOVNO, 15. JUNA /SRNA/ - Kod Šaranove jame na Velebitu danas je počelo obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine i 78 godina od stradanja više od 40.000 ljudi u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

 

Obilježavanje je počelo služenjem parastosa i osveštanjem Časnog krsta.

Parastosu, koji je služio sveštenik Eparhije gornjokarlovačke, prisustvovali su potomci žrtava i brojni hodočasnici.

Nakon parastosa, učesnici molitvenog okupljanja posjetiće mjesto nekadašnjeg sabirnog logora Jadovno u Čačića dolcu, gdje su podigli Časni krst 2012. godine.

Nedaleko od mjesta logora nalazi se devastirani spomenik podignut na jami, pokrivenoj betonskom pločom, u kojoj i danas leže mošti žrtava, gdje je prošle godine podignut Časni krst.

Učesnici molitvenog okupljanja zatim će posjetiti Crkvu Svetog Petra i Pavla u krugu Memorijalnog centra "Nikola Tesla" u Smiljanu kod Gospića.

Uz crkvu nalazi se masovna grobnica sa posmrtnim ostacima više od 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog svjetskog rata, uz koju je prošle godine podignut Časni krst.

Učesnici molitvenog okupljanja posjetiće i selo Medak, te manastir posvećen Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja, gdje će biti priređen ručak, a potom je predviđen povratak kući.

Udruženje "Jadovno 1941" iz Banjaluke 10. godinu zaredom organizator je molitvenog okupljanja sa blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Molitveno sabranje na Velebitu odobrila je policijska stanica Gospić, čiji će pripadnici obezbjeđivati skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.