VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo15/06/2019

PODRŠKA MITROPOLITU AMFILOHIJU I VJERNICI SPC

 

PODGORICA, 15. JUNA /SRNA/ - Član Odbora za međunarodne poslove ruske Dume Sergej Železnjak dao je podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u odbrani pravoslavnih svetinja povodom najavljenog usvajanja Prijedloga zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

 

Železnjak smatra da su Mitropolija crnogorsko-primorska i opozicija jedine prepreke za "uspostavljanje totalitarne policijske diktature i sprovođenje politički montiranih represija nad neposlušnim uz pomoć "podmićenih pravosudnih organa".

"Mi u Rusiji duboko žalimo zbog povreda vjerskih i nacionalnih osjećanja bratskog jednovjernog naroda Crne Gore i izražavamo solidarnost i podršku SPC i mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju u odbrani pravoslavnih svetinja, borbi za vjeru i očuvanje tradicije", rekao je Železnjak za "RIA Novosti".

Železnjak je ocijenio da vlast u Crnoj Gori stavljanjem progona pravoslavlja na normu državne politike i pokušajima nasilnog oduzimanja crkvene imovine demonstrira "duhovnu nezrelost i izopačenost" pred očima cijelog svijeta.

On je istakao da se zakonski akt, koji je uvojila crnogorska Vlada, i u Rusiji i u mnogim zemljama u svijetu doživljava kao antihrišćanski, anticrnogorski i amoralan.

"Mitropolija crnogorsko-primorska brižno čuva duhovnost, naciju i crnogorski identitet, u čijoj osnovi se nalazi srpska pravoslavna tradicija, obogaćena kulturno-istorijskim nasljeđem Crne Gore. Progon koji se sada sprovodi ujedno predstavlja i bezumno nasilje nad istorijskim pamćenjem i skrnavljenje nasljeđa bratskih odnosa Rusije i Crne Gore", rekao je Železnjak.

On je podsjetio da je crnogorski mitropolit Sveti Petar Cetinjski kanonizovan od Ruske pravoslavne crkve i da ga poštuju i vjernici u Rusiji. Vladika Vasilije Petrović Njegoš je sahranjen u manastiru Aleksandra Nevskog u Sankt Peterburgu.