VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/06/2019

SRBIJA BILA GAĐANA BOMBAMA, A FRANCUSKA LAŽIMA

 

BEOGRAD, 18. JUNA /SRNA/ - Osnivač humanitarne organizacije "Solidarnost za Kosovo" Arno Gujon kaže da je Srbija prije 20 godina bila gađana bombama, a Francuska lažima.

 

"Obeležava se 20 godina mira, a zanemaruje pogrom koji se za vreme te godišnjice desio nad Srbima 2004. godine, u kojem je srušeno 150 crkava i manastira. Hvala Bogu što Albanci mogu da žive u miru, ali šta je sa Srbima, Gorancima, Romima i nacionalnim manjinama? Ako nema mira za sve, onda ga nema ni za koga", ukazuje Gujon.

Gujon, nakon reportaže "Srpski duh otpora" u magazinu "Figaro" koja je izazvala prijetnje autoru i uredniku tog lista, ali i francuskom humanitarcu, za RTS kaže da je bilo vrijeme da Francuzi saznaju kako ljudi žive na Kosovu i Metohiji, a ne da formiraju sliku iz ugla prošlog vremena.

On je izjavio da je autor reportaže u "Figarou" Žan Viton Ble bio otvoren i da nije imao predrasude prema Srbima.

Gujon, koji je intervjuisan u toj reportaži i kojem je potom prijećeno, naveo je da je Žan Viton Blea upoznao prije deset godina, kada mu je pričao o Kosovu i Metohiji.

Humanitarac, kojem je 2018. godine zabranjen ulazak na Kosovo i Metohiju, naglašava da ne predstavlja zvaničnu Francusku, ali da, osim zvanične, postoji i narodna diplomatija.

"Najbolji dokaz da to funkcioniše je i da Srbi imaju prijatelje u Francuskoj", istakao je Gujon.

On je naveo da njegova humanitirna organizacija "Solidarnost za Kosovo" radi na približavanju naroda i ocijenio da između država ne postoji prijateljstvo, već samo interesi, ali da, ipak, prijateljstvo između naroda postoji.

"Mi smo tu da pokažemo da prijateljstvo između Srbije i Francuske nije stvar prošlosti, već sadašnjosti i budućnosti", poručio je Gujon.