VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo19/06/2019

JAČATI PODRŠKU VIŠEČLANIM PORODICAMA

 

MODRIČA, 19. JUNA /SRNA/ - Za rađanje djece i poboljšanje demografske slike u Modriči potrebno je pružiti veću podršku višečlanim porodicama, poručeno je sa javne tribine, koja je u organizaciji opštinskog Udruženja roditelja sa četvoro i više djece "Nada četiri", održana u ovoj lokalnoj zajednici.

 

Predsjednik Udruženja "Nada četiri" Slađana Lukić rekla je sinoć da je potrebno pokazati poštovanje prema višečlanim porodicama, pružiti pomoć u zapošljavanju roditelja sa četvoro i više djece, te obezbijediti sveobuhvatnu podršku u rađanju djece, njihovom obrazovanju i zapošljavanju.

"Nismo socijalna kategorija, ali nam je potrebna podrška kako bi lakše podigli porodicu i dali primjer, prije svih mladima, da je višečlana porodica razlog više da ostanu i žive u svojoj zemlji", rekla je Lukićeva otvarajući tribinu.

Lukićeva je napomenula da u Modriči ima više od 100 porodica sa četvoro i više djece.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić je, učestvujući u radu tribine, rekao da lokalna uprava nizom mjera podstiče natalitet.

"Porodice sa četvoro i više djece, odlukom Skupštine opštine, oslobođene su plaćanja dijela obaveza za boravak djece u obdaništu, a ove godine biće dodijeljene stipendije za djecu studente iz višečlanih porodica", rekao je Krekić.

Krekić je naglasio da opština pomaže vantjelesnu oplodnju bračnim parovima koji se ne mogu ostvariti kao roditelji na drugi način.

On je naveo da su brojni razlozi za negativan prirodni priraštaj u Modriči, ali da se nada da će mjere koje sprovode opština i Vlada Repbulike Srpske donekle poboljšati demografsku sliku ove lokalne zajednice, kao i gradova i opština koji, osim Banjaluke i Laktaša, imaju negativan prirodni priraštaj.

Predsjednik republičkog Udruženja porodica sa četvoro i više djece "Četiri plus" Jovan Radovanović rekao je da je za povećanje nataliteta potrebna podrška za rađanje prvog i svakog narednog djeteta.

"Zalažemo se da svako dijete ostvari pravo na dječiji dodatak i druge beneficije, bez obzira na broj djece u porodici", rekao je novinarima Radovanović.

On je podsjetio da su u saradnji sa Vladom Repbulike Srpske u proteklom periodu u Srpskoj izgrađene kuće za 94 porodice sa četvoro i više djece.

Radovanović je pozitivno ocijenio nedavno usvojeni Zakon o socijalnom stanovanju kojim je omogućeno stambeno zbrinjavanje i višečlanih porodica u Republici Srpskoj.

Tribini je prisustvovalo oko 200 članova udruženja "Nada četiri" i Modričana.

O demografskoj slici Modriče i Republike Srpske govorili su demograf Ranko Vranješ i sociolog Aleksandar Janković iz Banjaluke.