VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija25/06/2019

GODIŠNjE ZA SOCIJALNE KATEGORIJE 1.100.000 KM

 

KOZARSKA DUBICA, 25. JUNA /SRNA/ - Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić izjavio je da se za socijalne kategorije na godišnjem nivou iz lokalnog budžeta izdvaja 1.100.000 KM.

 

"Iako Kozarska Dubica ima strahovite finansijske probleme, izdvojili smo budžetska sredstva za socijalne kategorije, a kada su u pitanju djeca, to je nešto što se ne smije izostaviti", rekao je Reljić.

On je novinarima rekao da su uz podršku opštine, djeca iz socijalno ugroženih kategorija otputovala na ljetovanje u Crnu Goru i precizirao da je iz budžeta opštine obezbijeđen džeparac za mališane od ukupno 2.000 KM.

Reljić je napomenuo da je Kozarska Dubica suočena sa velikim finansijskim problemima zbog obaveza koje su nastale unazad desetak godina i isto toliko vremena biće potrebno da se opština izvuče iz te dubioze.

"Taj problem prevazilazi mogućnosti Opštinske uprave, a u rješavanje je uključena Vlada Republike Srpske", rekao je Reljić i ponovio da budžet opštine posebno ugrožavaju višemilionske tužbe privatnih firmi.

On je naveo da se, nakon posjete ministra finansija Republike Srpske Zore Vidović, Vlada Srpske aktivno uključila u taj proces, s obzirom na to da obaveze opštine iznose 27 miliona KM, što je otprilike tri opštinska budžeta.

"Molim građane da shvate da je novac koji je bio namijenjen njima otišao po sudskim presudama u privatne firme za obaveze iz ranijih perioda i drugog novca neće biti", naglasio je Reljić.

On je potvrdio da je osigurana podrška Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju pri apliciranju i dobijanju sredstava iz IPA fondova, te Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede poljoprivrednim proizvođačima u apsolutnom iznosu i projektima iz oblasti vodozaštite.

Govoreći o infrastrukturnim projektima, Reljić je naveo da Vlada Republike Srpske finansira rekonstrukciju Ulice Mladena Stojanovića, kao i zgrade Osnovnog suda za koju je izdvojila 500.000 KM, te da bi uskoro trebalo da počne i rekonstrukcije objekta "Pošte Srpske".

"Dalje uređenje i sanacija u Domu zdravlja u Kozarskoj Dubici biće nastavljena sredstvima Vlade Srbije, koja je našoj opštini odobrila 150.000 evra. U toku je realizacija i niza drugih manjih projekta", precizirao je Reljić.

Prema njegovim riječima, obala Une spremno će dočekati kupače jer će i ove godine biti uređeno šetalište i kupalište na keju.

Reljić je naglasio da je zadovoljan radom javnih preduzeća, ustanova i organizacija koje se dijelom ili u potpunosti finansiraju iz budžeta opštine, posebno ako se uzmu u obzir u kojim uslovima rade i ograničena finansijska sredstva.

On je najavio da podrška opštne Kozarska Dubica ni ove godine neće izostati u organizovanju tradicionalnih kulturnih, sportskih manifestacija, kao što su "Konferencija beba", Vidovdanske svečanosti, Gastro dan, Smotra folklora, jer su za tu namjenu planirana sredstva u opštinskom budžetu.

"Te manifestacije mnogo znače našim građanima, koje pozivam da prisustvuju tim događajima da bismo obogatili našu svakodnevicu", rekao je načelnik Reljić.