VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija26/06/2019

ODLUKA O BUDžETU NA PREDSJEDNIŠTVU BiH

 

SARAJEVO, 26. JUNA /SRNA/ - Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda rekao je danas da nije prava adresa kada je riječ o usvajanju budžeta institucija BiH, jer je to sada na Predsjedništvu BiH.

 

Bevanda je, u pauzi zasjedanja Predstavničkog doma parlamenta BiH, rekao novinarima u Sarajevu da je Ministarstvo u novembru završilo budžet, koji je jednoglasno usvojen u Savjetu ministara i upućen Predsjedništvu.

"Svi dalji koraci su na Predsjedništvu BiH koji je formalni predlagač i upućuje ga u parlament", rekao je Bevanda.

Na konstataciju da krajem ovog mjeseca ističe odluka o privremenom finansiranju, Bevanda je naveo da je resorno ministarstvo, postupajući po zakonu, sačinilo odluku o privremenom finansiranju za treći kvartal, pripremilo potrebno mišljenje i uputilo u Savjet ministara u tehničkom mandatu.

Bevanda je naglasio i da nije adresa za pitanje da li će sutra biti održana sjednica Savjeta ministara u tehničkom mandatu, jer ne saziva sjednice i ne utvrđuje dnevni red.

"Ja sam zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara /u tehničkom mandatu/, znam dobro procedure i postupam odgovorno jer nisam prisustvovao samo na dvije od 170 sjednica zbog službenih obaveza", rekao je Bevnda.

On je ukazao i da već dvije i po godine traje blokada Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje.

Bevanda kaže da se svaki mjesec održava sjednica i da u svojstvu predsjedavajućeg, koji utvrđuje dnevni red, stavlja odluku o privremenim koeficijentima i poravnanjima.

"Nažalost, dvije i po godine nemamo većinu propisanu Pravilnikom o radu Upravnog odbora i ja na svakoj sjednici glasam za sve prijedloge. Mislim da je situacija jako ozbiljna i teška, ali činim sve što mogu. Iscrpljivanje je između onih koji trebaju odlučivati i sasvim normalno je da se to poslije preliva u politiku", rekao je Bevanda.