VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika26/06/2019

CVIJANOVIĆ: POŠTOVANjE DEJTONSKOG USTAVA - OSNOV FUNKCIONISANjA BiH

 

BANjALUKA, 26. JUNA /SRNA/ - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je u razgovoru sa kongresmenom u Predstavničkom domu SAD Tedom Dojčem u Vašingtonu da su međusobno uvažavanje i poštovanje dejtonskog Ustava osnov funkcionisanja BiH.

 

Ona je naglasila i da je, zahvaljujući decentralizovanoj strukturi koju je uspostavio Dejton, omogućeno da BiH funkcioniše u miru.

Cvijanovićeva je istakla da neformiranje legitimne vlasti koči napredak BiH na njenom evropskom putu i onemogućava realizaciju projekata koji su važni za unapređenje životnog standarda građana oba entiteta.

Ona je informisala sagovornika i o planovima za izgradnju Memorijalnog kompleksa Donja Gradina, te istakla će ovaj značajan projekat zajednički realizovati Republika Srpska i Srbija, saopšteno je iz kabineta predsjednika Srpske.

Na sastanku je razgovarano o političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, kao i o bezbjednosnim izazovima u BiH i regionu, sa posebnim akcentom na migrantsku krizu, terorizam i povratak državljana BiH sa stranih ratišta.

Cvijanovićeva je u okviru posjete SAD razgovarala i sa predstavnikom USAID-a zaduženim za Evropu i Evroaziju Aleksandrom Sokolovskim o unapređenju saradnje s ciljem ekonomskog razvoja i zapošljavanja kroz privlačenje domaćih i stranih investitora.

Cvijanovićeva je istakla da su institucije Republike Srpske posvećene daljem sprovođenju ekonomsko-socijalnih reformi, te poboljšanju privrednog ambijenta, kao i životnog standarda svih građana.