VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika26/06/2019

GALIĆ: SDA ODGOVORNA ZA NEFORMIRANjE SAVJETA MINISTARA

 

BANjALUKA, 26. JUNA /SRNA/ - Situacija u vezi sa neformiranjem Savjeta ministara potpuno je demaskirana i jasno je da odgovornost za to isključivo snosi SDA i njen lider Bakir Izetbegović, ocijenio je poslanik Socijalističke partije /SP/ u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jakov Galić.

 

On navodi da je potpuno jasno da SDA i njen lider čine sve da BiH pretvore u nemoguću zemlju, te naglašava da Republika Srpska ima sve manje vremena da čeka jer "mora imati spremne odgovore na ovu destrukciju iz Sarajeva zbog svoje sadašnjosti i budućnosti".

Galić je podsjetio da je koalicija stranaka pobjednica iz Srpske /SNSD, DNS,SP/ učinila sve da još u decembru bude formirana vlast na nivou zajedničkih institucija BiH, definišući mandatara za Savjet ministara, te strukturu ministarskih mjesta, pokazavši spremnost na kompromis /jedan ministar iz Srpske iz reda ostalih naroda/.

"Time bi bila sprovedena volja naroda izražena na izborima, te stvoreni uslovi za hitno rješenje brojnih ekonomskih pitanja u BiH, a prije svega nastavak izgradnje krupnih infrastrukturnih objekata u oblasti saobraćaja, energetike i ekonomije uopšte", naveo je Galić.

On je upozorio da zbog blokade SDA u ovom procesu trpi cijela BiH, a posebno Republika Srpska, koja je ekspresno formirala vlast, definisala strateške politike i pokazala potpunu spremnost na zajednički rad na nivou BiH, saopšteno je iz SP-a.

"Republika Srpska ne može da prihvati odgovornost za nefunkcionisanje BiH, loše i nedefinisane hrvatsko-bošnjačke odnose, neučestvovanje delegacije BiH u Savjetu Evrope i za zaustavljanje evropskog puta", naveo je Galić.