VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana26/06/2019

ŽUNIĆ: GRAĐANI, POSLIJE CRKVE, NAJVIŠE VJERUJU POLICIJI

 

BANjALUKA, 26. JUNA /SRNA/ - Šef Kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić rekao je danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske da građani, poslije Srpske pravoslavne crkve /SPC/, najviše vjeruju policiji.

 

"Povjerenje građana i policije je obostrano", rekao je Žunić tokom rasprave u parlamentu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

On je rekao da se danas u Narodnoj skupštini razmatraju važne izmjene Zakona o javnom redu i miru, iako pojedini poslanici, izbjegavajući dnevni red, nastoje da od zasjedanja naprave rijaliti.

Žunić je naveo da je nedavno privođenje Brune Batinića kod Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci izgledalo kao prekoračenje ovlašćenja, te da je u svijet otišla ružna slika.

"Ali, kao da smo htjeli da se što brže pohvalimo tom ružnom slikom... Naravno da treba kritikovati, ali takvo nešto ne treba promovisati", rekao je Žunić.

On je naveo da je očigledno da je pomenuti čovjek, koji je bio uhapšen, prekršio neki zakon i da je jasno da nije nevin.

Žunić je u vezi sa ovom temom naglasio da podržava svakog ko demokratski izražava nezadovoljstvo.

"Niko ne treba da ga u tome sprečava ako poštuje zakone", poručio je Žunić.

Šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske Kostadin Vasić rekao je, povodom za sutra najavljenog mirnog skupa u Banjaluci, da bi opozicionim poslanicima, poput Draška Stanivukovića, dopustio okupljanje i na Trgu Krjaine i u Vladi Srpske, jer je siguran da bi svi okupljeni "mogli stati u dvije kancelarije".

"Vratite se raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru jer se radi o ozbiljnom aktu", rekao je Vasić.

Poslanik SNSD-a Vlado Đajić rekao je da pojedini poslanici opozicije iznose u parlamentu svoje frustracije i pozivaju na mitinge.

"Hajdemo da se držimo struke i dnevnog reda, da čuvamo dostojanstvo parlamenta. Izmjene zakona su dobre, nemam većih primjedbi i predlažem da se usvoji", rekao je Đajić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković poručio je poslanicima opozicije da se koncentrišu na unapređenje pomenutog prijedloga zakona, a ne da samo kritikuju Policiju Srpske.

Petković je rekao da je i neke njegove primjedbe Vlada prihvatila i uvrstila u završni tekst prijedloga zakona.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović je, na primjedbe opozicionih poslanika da su određenim borcima, nakon revizije, umanjena ili ukinuta primanja, rekao da je revizija zakonska kategorija i da treba imati argumente kada se o nečemu govori.

"Revizija je u funkciji pravne zaštite države i građana. Ustanovljena je Zakonom o pravima boraca i ona se sprovodi. Nije joj cilj da nekom borcu smanji kategoriju već da se utvrdi zakonitost. U postupku revizije postoje ljudi kojima je umanjena kategorija, ali i oni koji su dobili višu kategoriju", rekao je Milunović. /nastaviće se/boj/bon