VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo26/06/2019

GENERAL-MAJOR TRIŠAK PREUZEO DUŽNOST KOMANDANTA

 

SARAJEVO, 26. JUNA /SRNA/ - Novi komandant Eufora u BiH general-major Rajnhard Trišak danas je preuzeo komandu od Martina Dorfera na ceremoniji u Glavnom štabu Eufora u Butmiru.

 

Trišak je izjavio da je njegov zadatak da doprinese bezbjednom i stabilnom okruženju.

On kaže da će posvećeno pomagati Oružanim snagama BiH na putu uspjeha prema evropskim integracijama.

"Radujem se bliskoj saradnji sa mojim timom, ali i sa ključnim vođama i ljudima BiH da bih pomogao u ispunjenju ciljeva misije i stanovništva BiH", rekao je novinarima Trišak na konferenciji organizovanoj u bazi Butmir u Sarajevu povodom primopredaje dužnosti između odlazećeg komandanta Eufora Dorfera i njega.

Trišak dolazi sa mjesta direktora Odjeljenja vojne politike Ministarstva odbrane Austrije, ranije je bio angažovan u regionu, a sarađivao je sa UN, EU i OEBS-om.

Odlazeći komandant Eufora general-major Martin Dorfer izjavio je novinarima da je od marta prošle godine, od kada je na čelu misije, održao kontinuitet pružanja podrške vlastima BiH pri održavanju bezbjednog okruženja.

"Pružao sam podršku naporima uloženim u proces deminiranja i upoznavanja ugroženih grupa stanovništva sa opasnostima od mina. Podržavao sam rješavanje pitanja viškova naoružanja i municije preostalih iz rata i upravljao tim viškovima, te izvodio kombinovanu i zajedničku obuku sa Oružanim snagama BiH", istakao je Dorfer, dodavši da je Eufor prešao dug put.

Dorfer smatra da bi BiH trebalo da bude u EU, ali da je za ostvarenje tog cilja potrebno da svi narodi zajedno rade.

On smatra da je u BiH u proteklim godinama ostvaren napredak, ali da ima još posla.

"Političke elite u zemlji moraju služiti građanima i naći kompromis da bi stvari krenule naprijed, a ljudi ovdje ostali. Eufor je ovdje faktor stabilnosti i nastavićemo da radimo svoj posao. Želim da se mnogo toga ovdje riješi i vjerujem da će tako i biti", istakao je Dorfer.