VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Tema dana11/07/2019

ZA SUBVENCIJU KAMATE ZA STAMBENO KREDITIRANjE MLADIH 231.506 KM

 

BANjALUKA, 11. JULA /SRNA/ - Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost na plan utroška sredstava Ministarstvu porodice, omladine i sporta za period od 1. januara do 30. septembra u iznosu od 560.501 KM, od čega je za subvenciju kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova planirano 231.506 KM.

 

Tekući grantovi sportskim organizacijama planirani su u iznosu od 149.798 KM.

Za tekuće grantove za realizaciju programa definisanih Omladinskom politikom Srpske i projekata za unapređenje i razvoj omladinskog organizovanja planirane su 41.262 KM, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Tekući grantovi neprofitnim udruženjima i organizacijama za afirmaciju porodice iznose 18.654 KM, za projekte podrške međunarodne saradnje i mobilnosti mladih 12.256 KM, tekući grantovi mladima i omladinskim organizacijama u ruralnim sredinama iznose 6.809 KM, a isto toliko i tekući grantovi za podršku aktivnostima i projektima za unapređenje i razvoj volontiranja.

Tekući grantovi sportskim organizacijama lica sa invaliditetom u Srpskoj planirani su u iznosu od 11.575 KM, tekući grantovi za finansiranje sportskih klubova i sportskih manifestacija u Brčko distriktu u iznosu 17.022 KM, tekući grantovi za nacionalna sportska priznanja Srpske u iznosu 32.683 KM, tekući grantovi vrhunskim i perspektivnim sportistima u Srpskoj u iznosu 23.150 KM, te tekući grantovi udruženjima od javnog interesa 6.250 KM.

Za tekuće grantove javnim ustanovama i ustanovama obrazovanja za realizaciju omladinskih projekata planirane su 2.723 KM.

Vlada za realizaciju ove odluke zadužuje Ministarstvo porodice, omladine i sporta i Ministarstvo finansija.

Vlada je dala i saglasnost na plan utroška sredstava za osnovne škole za period od 1. januara do 30. septembra u iznosu od 815.656 KM, od čega za izdatke za investiciono održavanje, rekonstrukciju i adaptaciju zgrada i objekata 509.758 KM, te za izdatke za nabavku postrojenja i opreme 305.898 KM.

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Ministarstvo prosvjete i kulture i Ministarstvo finansija.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila informaciju o projektu "Održivi povratak i integracija raseljenih osoba i izbjeglica u BiH, Crnoj Gori i Srbiji".

Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, rješavajući stambene i druge probleme raseljenih lica, izbjeglica i povratnika realizuje Regionalni program stambenog zbrinjavanja /RSP/ koji se finansira iz donatorskih sredstava.

Programom je predviđeno da se posebna pažnja posveti stambenom zbrinjavanju, useljivosti i ekonomskoj održivosti korisnika za šta je angažovan CRS /Catholic Releif Services/.

U protekle tri godine su kroz ovaj projekat, kao i projekat komplementarne podrške RSP‐u koji je podržan od švajcarske Vlade, obuhvaćene 42 opštine, a podržana su ukupno 433 korisnika RSP‐a.

Cilj projekta "Održivi povratak i integracija raseljenih osoba i izbjeglica u BiH" je nastavak uspješnog povratka ili integracije korisnika Regionalnog stambenog projekta u 12 ciljnih opština, na način da je uspostavljena njihova ekonomska održivost i obezbijeđen model socijalnog stanovanja.

Republički sekretarijat će da udruži sredstva sa CRS-om u okviru ovog projekta za realizaciju ovog cilja treće komponente u iznosu od 30.000 KM, pri čemu ukupna vrijednost projekta u ovoj godini iznosi 609.909 KM, od čega Kancelarija za populaciju, izbjeglice i migracije Vlade SAD učestvuje sa 515.614 KM, a CRS sa 64.295 KM.

Vlada Republike Srpske dala je danas saglasnost i na pravila nagradne igre "10 računa izbroji i stan osvoji".

Nagradna igra se priređuje na teritoriji Republike Srpske u periodu od 15. jula do 13. oktobra.

Svrha priređivanja nagradne igre je podizanje svijesti građana i privrede o značaju suzbijanja sive ekonomije, stimulacije bezgotovinskog plaćanja kao instrumenta suzbijanja sive ekonomije i motivacije za poštovanje propisa i poboljšanje primjene Zakona o fiskalnim kasama.

Nagradna igra biće organizovana u saradnji sa Udruženjem ekonomista "Svot" Banjaluka.

Vlada je prihvatila informaciju o realizaciji postupka nabavke stanova radi obezbjeđivanja nagradnog fonda za potrebe nagradne igre "10 računa izbroji i stan osvoji".