VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Kultura12/07/2019

RUSKE ARIJE I ROMANSE NA MEĆAVNIKU

 

MOKRA GORA, 12. JULA /SRNA/ - Narodni umjetnik Ruske Federacije, bariton Vasilij Gerelo nastupio je druge večeri festivala "Kustendorf Klasik" pred punom salom na Mećavniku.

 

Nakon koncerta Simfonijskog orkestra Kustendorf i nastupa pijaniste Aleksandra Madžara, na scenu je sinoć stupio Gerelo koji je uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna zapjevao ruske arije, romanse i napolitanske pjesme.

Vasilij Gerelo diplomirao je na državnom konzervatorijumu u Sankt Peterburgu "N. A. Rimski-Korsakov", prenosi "Sputnjik".

Kao student četvrte godine konzervatorijuma, pozvan je da se pridruži trupi Marijinskog teatra. Debitovao je u ulozi Valentin u "Faustu", a ubrzo je igrao i uloge Onjegina i Rodriga. Prvi je koji je u Marijinskom teatru izveo "Travijatu" na izvornom jeziku.

Ovog raskošnog baritona zvale su najveće svjetske opere, uključujući Bastilju /Pariz/, Zempera u Drezdenu, Njemačka opere i Berlinska državna opera, Metropolitan opera /Njujork/, Bečka državna opera, Kraljevsko pozorište "Kovent garden" /London/, pozorišta "La Feniče" /Venecija/, "La Skala" /Milano/ i mnoga druga.

Gerelo je izabran za ambasadora Sankt Peterburga za Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine.