VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/07/2019

"BELA VILA" IZ VELIKE HOČE - NEMATERIJALNO KULTURNO BOGATSTVO SRBA

 

PRIŠTINA, 12. JULA /SRNA/ - Cilj Instituta za srpsku kulturu Priština sa izmještenim sjedištem u Leposaviću jeste da običaj Srba sa područja Velike Hoče "Bela Vila" bude predložen za upis na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine Srbije, rekao je saradnik Instituta Aleksandar Pavlović.

 

"Malo se zna o običajima koji su sačuvani na Kosovu i Metohiji, poput `Bele vile`, koji se u Velikoj Hoči kod Orahovca sprovodi trećeg dana Vaskrsa", istakao je Pavlović, koji je predstavio danas u Srpskom kulturnom centru u Prištini etnološko istraživanje "Bele vile" sa ciljem da nematerijalno kulturno bogatstvo Srba sa Kosova i Metohije bude vidljivije i na taj način sačuvano.

On je naveo da je u Nacionalnom registru nematerijalne kulturne baštine Srbije do sada upisano 46 "elemenata" nacionalne kulturne baštine Srba sa područja cijele Srbije, među kojima je "Bela vila" sa Kosmeta upisana 2017. godine.

"Na spisak Nacionalnog registra Srbije do sada su stavljeni kosovski vez /tradicionalni način ukrašavanja odjeće na Kosovu i Metohiji/, sviranje na kavalu /običaj u Štrpcu/, `Bela vila` u Velikoj Hoči, Lazarice iz Siriničke župe, pojenje uz rojenje pčela u centralnom delu Kosova, tkanje bošči u Kosovskom pomoravlju i ženidba Kraljevića Marka - pokladna svadba u Štrpcu", naveo je Pavlović.

Pojašnjavajući posebnost "Bele vile", Pavlović je naveo da se taj običaj Srba u Velikoj Hoči sastoji iz tri dijela - paun i paunica, lov divljih konja i zidanje grada.

U prvom dijelu običaja koji se sprovode trećeg dana Vaskrsa žene u narodnoj nošnji igraju kolo koje se završava lijevkom kroz koji prolaze sve učesnice običaja do oltara u crkvi Sveti Jovan, gdje prilažu skromne poklone crkvi.

Drugi dio igara je, kako se vjeruje, nastao prije nekoliko stotina godina kada su se nadomak Velike Hoče napasala krda divljih konja koje su tadašnji mještani nastojali pripitomiti i potom na pijaci prodati.

"Muškarci se dele u dve grupe od kojih `goniči` sateruju `konje` u jedan ograđen prostor, a potom ih na improvizovanoj pijaci prodaju", pojasnio je Pavlović i dodao da se ovaj dio igre završava trkom od pijace do crkve Svetog Jovana.

U trećem dijelu igara učesnici prave duplo kolo u kome grupa jačih muškaraca podiže na ramena "lakše" i svi zajedno pjevaju pjesmu "Bela vila".

"Ovo je jedinstven običaj kod Srba i on se mora sačuvati, kazao je Pavlović.