VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija12/07/2019

OBILAZNICA PRIVREMENO PUŠTENA U RAD

 

BRČKO, 12. JULA /SRNA/ - Obilaznica oko grada Brčko duga 18,86 kilometara, vrijedna više od 27 miliona evra, danas je privremeno puštena u rad.

 

Testni period funkcionisanja obilaznice, koji podrazumijeva ograničenje brzine na 60 kilometara na čas, trajaće do okončanja tehničkog prijema nakon kojeg bi obilaznica trebalo da dobije upotrebnu dozvolu.

Trasa obilaznice prostire se od naselja Gredice do Gorica.

Direktor Javnog preduzeća "Putevi Brčko" Miroslav Miškić istakao je da je danas veliki dan za sve koji su operativno radili na ovom projektu.

"Drago nam je da smo mi ta generacija koja ima priliku da ovakav moderan put pusti u saobraćaj. U regionu ne postoji obilaznica oko grada ovakvog kvaliteta i profila i ogromne su koristi ovog projekta. Već u prvih sat vremena ovuda je prošlo veoma mnogo teretnih vozila, a višestruke su i koristi sa ekološkog stanovišta, a sa druge strane sad možemo lakše rekonstruisati sve lokalne puteve po gradu i prigradskim naseljima", rekao je Miškić.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić čestitao je preduzeću "Putevi Brčko" inicijativu za puštanje u saobraćaj ove važne saobraćajnice.

"Riječ je o odluci kojom se čuva javni interes, budući da garantni rok teče, tranzitni saobraćaj se odvija kroz grad, a teški teretni saobraćaj prolazi pored Prve i Pete osnovne škole", reko je Milić.

On je istakao da je, kada je riječ o tehničkom prijemu, najveća kočnica Zakon o javnim nabavkama koji je kao jedno loše rješenje okarakterisala Evropska komisija koja je razmatrala Izvještaj o napretku BiH.

"Uz one koji su na neki način pretplaćeni da ulažu žalbe na sve ono što se radi po Zakonu o javnim nabavkama, nisam siguran da komisija za tehnički prijem može biti izabrana u naredna tri do četiri mjeseca", rekao je Milić.

Milić je naveo da, uz mjere povećane bezbjednosti i posebnog režima saobraćaja, a uz činjenicu da je nadzor dao pozitivan izvještaj i da su obavljene sve kontrole, smatra da je saobraćaj na ovoj relaciji potpuno bezbjedan.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da je ovo potvrda da se brčanske vlasti mogu nositi sa najsloženijim infrastrukturnim projektima i da je ovo dobra pretpostavka da se pristupi realizaciji i drugih važnih projekata koji su zacrtani u planovima brčanskih vlasti.

"Nakon analize stručnjaka koje je angažovao USAID došli smo do zaključka da je moguće uraditi zakon o infrastrukturnim projektima koje bi Vlada i Skupština utvrdile kao javni interes, kako bi bile skraćene procedure za njihovu realizaciju. Mislim da ćemo ozbiljno razmisliti o takvom pristupu da bismo mnoge projekte, koji su na čekanju, mogli da završimo brže", rekao je Kadrić.

Zamjenik predsjednika brčanske Skupštine Ivo Filipović takođe je izrazio zadovoljstvo jer je obilaznica puštena u rad.

"Čestitam izvođačima i JP `Putevi Brčko` što su uradili ovako kvalitetan projekat. Pratio sam radove, obilazio ovu trasu i tokom izvođenja
radova i mogu samo da poželim da što prije bude završen tehnički prijem kako bi ova saobraćajnica bila korištena u potpunosti", poručio je Filipović.