VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo12/07/2019

OTVORENA "IZLOŽBA RUDARSKIH EKSPONATA"

 

PRIJEDOR, 12. JULA /SRNA/ - Postavka "Izložba rudarskih eksponata", koja je sastavljena od uređaja i alatki korištenih za eksploataciju rude kroz duži vremenski period, otvorena je danas na Rudarskom fakultetu u Prijedoru.

 

Izložba je nastala na inicijativu Saveza studenata i uz podršku Rudarskog fakulteta i Muzeja Kozare.

Dekan ovog fakulteta Vladimir Malbašić pohvalio je aktivnosti Saveza studenata fakulteta koji su, nakon postavljanja šahovske table na otvorenom, priredili i ovu dokumentarnu izložbu.

"Ovo je lijep početak izlaganja prikupljenih eksponata koji treba da podsjećaju na rudarsku tradiciju kojom se Prijedor ponosi", rekao je Malbašić na otvaranju izložbe.

On je dodao da su studenti željeli da pokažu da, osim gradskog muzeja, i ova visokoškolska ustanova raspolaže zbirkom eksponata koju želi da pokaže javnosti.

"Ovo će biti stalna postavka u našoj svečanoj sali koja sada i više rudarski i ljepše izgleda", istakao je Malbašić.

Viši asistent na ovom fakultetu Žarko Kovačević rekao je da autori izložbe smatraju da je ovo samo prvi korak ka ostvarenju većeg cilja koji su sebi postavili - osnivanje rudarskog muzeja u Prijedoru.

Kovačević je dodao da su eksponati prikupljeni sa rudarskih kopova Rudnika željezne rude "LJubija" i "Arcelor Mitala", odnosno sa lokacija Omarske, LJubije i Tomašice.

Predsjednik Saveza studenata Rudarskog fakulteta Srđan Šobot izjavio je da je ove godine sa Fondacijom "Mozaik" i Omladinskom bankom Prijedor potpisan memorandum o saradnji, kojim su odvojena sredstva za male grantove do 1.500 KM.

"Mi studenti želimo da realizujemo ovu ideju o kojoj smo dugo razmišljali i smatramo da je ovo veoma bitna građa. Za nas je to i neki vid prakse, jer možemo vidjeti razvoj rudarstva kroz istoriju", rekao je Šobot. / kraj/st/am/foto