VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo17/07/2019

MINISTARSTVO PRAVDE: ZLOČINI NE SMIJU OSTATI NEKAŽNjENI

 

BEOGRAD, 17. JULA /SRNA/ - Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je danas, povodom Svjetskog dana međunarodne pravde i 21 godine od usvajanja Rimskog statuta, kojim je osnovan Međunarodni krivični sud, da zločini, a posebno protiv čovječnosti, genocida, agresije, kao i ratni zločini, ne smiju ostati nekažnjeni i da odgovorni moraju biti privedeni pravdi.

 

Iz Ministarstva pravde Srbije ističu da obilježavanje Međunarodnog dana pravde predstavlja i solidarnost sa svim žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnu, etničku i versku pripadnost, kao i podršku njihovoj borbi za pravdu.

U saopštenju se podsjeća na važnost kontinuirane borbe protiv nekažnjivosti najtežih zločina koji ugrožavaju međunarodni mir i bezbjednost, kao i nastojanja da se ovi zločini više ne ponove i napominje da borba protiv kriminala nije borba pojedinca već, međunarodne zajednice, a da su efikasna suđenja preduslov pune demokratizacije društva.

Rimski statut je međunarodni ugovor kojim je stvoren Međunarodni krivični sud. Potpisivanje je počelo 17. jula 1998. godine, a Statut je stupio na snagu 1. jula 2002. godine.

Srbija je od 2009. godine potpisnica Rimskog statuta.