VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo18/07/2019

FORMIRANjE ISTRAŽNE KOMISIJE JE MIJEŠANjE U RAD PRAVOSUĐA

 

SARAJEVO, 18. JULA /SRNA/ - Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH usvojio je na današnjoj sjednici zaključke kojima osuđuje formiranje istražne komisije u Predstavničkom domu parlamenta BiH, uz ocjenu da je riječ o miješanju u rad pravosuđa i poruku da članovi VSTS-a neće učestvovati u radu ove komisije.

 

Zaključak Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojim traži od svih članova VSTS-a BiH da podnesu ostavke ni na koji način ne obavezuje članove Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, poručuju iz Savjeta.

U saopštenju VSTS-a se napominje da osnivanje istražne komisije tog doma za istraživanje situacije u pravosuđu, a posebno VSTS-u, suštinski predstavlja parlamentarni nadzor nad radom pravosuđa koji, kao takav, nije predviđen i dopušten pozitivnim propisima u BiH.

"Na ovaj način Predstavnički dom izlazi izvan nadležnosti Parlamentarne skupštine, te predstavlja grubo miješanje i nedopušten pritisak zakonodavne vlasti na rad pravosuđa, i kao takav narušava demokratski ustavni sistem trodiobne podjele vlasti", upozorili su članovi Savjeta.

Oni su poručili da članovi VSTS-a, te sudije i tužioci u BiH ni na koji način neće učestvovati u radu ove istražne komisije Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Visoki sudski i tužilački savjet je pozvao Predstavnički dom da sva pitanja u vezi sa pravosuđem razmatra u okviru partnerskog odnosa sa Savjetom na bazi poštovanja demokratskog principa podjele vlasti.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH su na sjednici 26. juna zatražili da kompletan VSTS BiH podnese ostavku, a usvojen je i zaključak da bude formirana istražna komisija ovog doma koja će ispitati rad pravosuđa.