VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo21/07/2019

POČELO "LJETO NA VRBASU"

 

BANjALUKA, 21. JULA /SRNA/ - Skokovima sa banjalučkog gradskog mosta danas je otvorena tradicionalna manifestacija "LJeto na Vrbasu".

 

Na takmičenju za najbolju "banjalučku lastu" nastupiće 17 mladića.

Prije skokova u Vrbas ronioci i spasioci Ronilačkog kluba "Buk" predstavili su svoje vještine i umijeće ronjenja, te pregledali i očistili dno rijeke Vrbas kako bi skakači bili bezbjedni.

Portparol Turističke organizacije Grada Banjaluka Branka Branković rekla je Srni da "banjalučku lastu" izvode samo najbolji skakači koji u Vrbas dubine dva metra skaču sa 12 metara visine.

"Od kada je izgrađen gradski most 1936. godine počeli su skokovi u Vrbas, a 1955. godine profilisala se banjalučka ili vrbaska lasta, koju karakterišu drugačiji odraz, let i ulaz u vodu u odnosu na druge skokove", rekla je Brankovićeva.

Ona je istakla da je ova manifestacija dobila i poštansku marku sa slikom skokova, dajaka i rijeke Vrbas, koja je već puštena u opticaj.

"`LJeto na Vrbasu` je postalo simbol Banjaluke jer ova manifestacija sadrži sve ono što je Banjaluku kao grad i turističku destinaciju pozicioniralo među 10 najpoželjnijih turističkih destinacija u svijetu", rekla je Brankovićeva.

Ona je izrazila zadovoljsto što ova, najstarija gradska manifestacija, odolijeva vremenu, novim tehnologijama i okuplja sve veći broj učesnika svih generacija.

"I ove godine smo pripremili različite aktivnosti i sadržaje, među kojima svako može pronaći nešto za sebe, tako da zabave neće nedostajati", rekla je Brankovićeva.

Jedan od najatraktivnijih sadržaja je zip-lajn spust na užetu iznad rijeke Vrbas kod gradskog mosta, koji će biti dostupan građanima i turistima tokom trajanja manifestacije.

Osim sportskih aktivnosti, kao što su fudbal na pijesku, basket za dječake i djevojčice, te odbojka na pijesku, ljubitelji igara na Vrbasu mogu posjetiti otvoreni bazen "Akvana" i okušati se u ronjenju koje organizuje Ronilački klub "Delfin".

Bioskop na otvorenom uz film "Taksi bluz" biće upriličen na platou tvrđave Kastel, a za plesače biće organizovan "ples pod zvijezdama" na plaži ispod dvorane "Obilićevo".

U završnom dijelu manifestacije prediđene su trke dajaka u tri kategorije, izbor najljepšeg dajaka i "Kotlićijada" na plaži Abacija.

Manifestaciju na Vrbasu prvi put su organizovali članovi Kluba akademičara Banjaluka još 1953. godine pod nazivom "Karneval na Vrbasu".

Krajem sedamdesetih godina manifestacija mijenja ime u "Susreti na Vrbasu", a od 1995. godine dobija današnje ime "LJeto na Vrbasu".