VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika22/07/2019

PETKOVIĆ: NE TREBA NAM ŠAROVIĆEVO POLITIKANTSTVO I LIKOVANjE

 

BANjALUKA, 22. JULA /SRNA/ - Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković izjavio je danas Srni da ne treba davati političke izjave i likovati u vezi sa inicijativom Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, na granici sa BiH, jer u tom slučaju ne može biti ničije političke pobjede ni poraza, već mogu biti poraženi samo građani.

 

"Svi treba da se uzdrže od teških političkih izjava i da se okrenemo zajedničkom traženju rješenja jer odluka o izgradnji odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori još nije ni donesena", rekao je Petković.

On je istakao da je riječ o veoma ozbiljnom pitanju koje može da ima dalekosežne posljedice po građane, ne samo BiH, nego i Hrvatske.

"Zbog toga u ovaj slučaj treba da budu uključene relevantne institucije EU, BiH, Republike Srpske i Hrvatske i svi koji se bave zaštitom okoline, a da se ostali suzdrže od politikantstva. Umjesto toga svi treba da poštuju stav Narodne skupštine koji je utvrđen velikom većinom na posebnoj sjednici koju je zatražio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik", naglasio je Petković.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da nakon potvrda iz Hrvatske da definitivno namjerava da gradi odlagalište radioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u blizini Novog Grada, ne preostaje ništa drugo već da se to, kao i pitanje gradnje Pelješkog mosta ponovo nađu na dnevnom redu Predsjedništva BiH.

On je istakao da je bilo pogrešno, ishitreno i zbunjujuće to što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo vitalni entitetski interes u Narodnoj skupštini Srpske u vezi sa zaključcima Predsjedništva o Pelješkom mostu.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske potvrdilo je danas da nije donesena odluka da će nisko i srednje radioaktivni nuklearni otpad biti odlagan na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH, te da to pitanje još razmatraju Hrvatska i Slovenija.