VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/08/2019

DANAS 16 GODINA OD ZLOČINA NA RIJECI BISTRICI

 

GORAŽDEVAC, 13. AVGUSTA /SRNA/ - U Goraždevcu, kod Peći, danas će biti služen parastos povodom obilježavanja 16 godina od ubistva Ivana Jovovića /19/ i Pante Dakića /12/ i ranjavanja četvoro srpske djece dok su se kupala na rijeci Bistrici.

 

Njegovo preosveštenstvo vladika Teodosije od 10.00 časova služiće parastos u Crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Goraždevcu kojem će, između ostalih, prisustvovati pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Zoran Bojović.

"Bojović će obići grobove dečaka i u centru Goraždevca položiti venac na spomenik žrtvama stradalim u NATO bombardovanju i deci stradaloj na Bistrici, a potom će prisustvovati postavljanju spomen-ploče kod mesta ubistva Ivana i Pantelije", najavljeno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Nepoznate osobe su 13. avgusta 2003. godine iz automatskog oružja ubili Panteliju Dakića /12/ i Ivana Jovovića /19/. Dok su se kupali u Bistrici teško su ranjeni Bogdan Bukumirić /14/, Marko Bogićević /12/, Dragana Srbljak /13/ i Đorđe Ugrenović /20/.

Zločin koji su, najvjerovatnije, izvršili albanski teroristi sa ciljem etničkog čišćenja Kosmeta od Srba, obavijen je velom tajne, a Euleks je kao i prethodno Unmik obustavio istragu zbog navodnog nedostatka dokaza.

Istraga o zločinu, za koji su tadašnji civilni administrator Hari Holkeri i šef Unmik policije Štefan Feler, obećali da će prevrnuti svaki kamen kako bi pronašli počinioce zločina i za dojavu ponudili nagradu, kao i u slučaju ubistva porodice Stolić u Obiliću od 50.000 evra, jeste obustavljena, iako su istražni organi prikupili, kako tvrde mještani Goraždevca, hiljade stranica dokaznog materijala i hiljade stranica izjava kojima su označeni naručioci i počinioci ubistva srpske djece na rijeci Bistrici.

Obećanje zvaničnika Unmika je dato, iako je prema zvaničnim podacima Unmika, u periodu od ulaska KFOR-a 11. juna 1999. godine do zločina u Goraždevcu na Kosovu i Metohiji kidnapovano 1.340 Srba i kako je kasnije utvrđeno njih blizu hiljadu ubijeno.

I dan danas porodice traže 564 lica sa spiska Srba nestalih u periodu "uspostavljanja kontura" jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova zasnovane na prolivanju srpske krvi.

Obećanje porodicama da zločin neće proći nekažnjeno dali su tadašnji premijer Srbije Zoran Živković i potpredsjednik Vlade Nebojša Čović, koji su prisustvovali sahrani Ivana Jovovića i Pantelije Dakića.

Uprkos alibiju da međunarodni stručnjaci obučeni u Unmik i Eulek uniforme nisu imali dovoljno dokaza, ostaje otvoreno pitanje zašto je tužilac Sagmajster Ranciger iz Slovenije tek feberuara 2011. godine obavijestila porodice da je istraga obustavljena.

Porodice su uvjerene da je jedan od uzroka to što, prema tvrdnji svjedoka i nađenim dokazima, ubica potiče iz sela Ćuška, rodnog sela bivšeg komandanta terorističke OVK Agima Čekua.

Roditelji stardale djece ponavljaju riječi vladike Teodosija izgovorene na prošlogodišnjem parastosu da će zločince morati neko da otkrije ili će se oni sami otkriti, jer im duša ni na ovom, ni na onom svijetu neće biti mirna dok se odgovorni za krv prolivenu na rijeci Bistrici ne izvedu pred lice pravde.

Dakići i Jovovići, čije su porodice najbrojnije u Goraždevcu, najvećem srpskom većinskom selu u opštini Peć, očekuju da će budući Specijalni sud za zločine koje su počinili Albanci istražiti zločin nad njihovom djecom.

Sekretar srpske opštine Peć izmještene u Goraždevcu Milosav Maksić, vršnjak stradalih srpskih dječaka, rekao je da su uvjereni da su dokazi na stolu i da međunarodna zajednica mora konačno shvatiti da se "krv" može oprostiti, ali ne i zaboraviti, niti će biti mira i spokoja sve dok se nad Bistricom nadvija veo tajne o ubistvu srpske djece koja su se kupala na improvizovanom kupalištu u Metohijskoj kotlini.

"Krv i dan danas ključa i opominje da su zločinci tu negde u blizini, da se slobodno šetaju i da neće odustati od cilja da u Goraždevcu više ne bude Srba", rekao je on.

O tome, kako kaže, svjedoče oružani napadi koje ekstremisti s vremena na vrijeme izvode na prilazima selu iz pravca Peći, kao i učestale krađe imovine u vlasništvu Srba, jer su svjesni da će pljačkom postići isti cilj, kao i prolivanjem krvi srpske djece.

U Goraždevcu je do 1999. godine živjelo oko 2.000 Srba, a do danas ih je ostalo oko 750 onih koji poput Dakića, Jovovića, Srbljaka, Petrovića, Maksića i Bukumirića, pamte i veruju da će Goraždevac ostati srpsko selo, uporište i "sjeme" opstanka i povratka srpskog naroda u metohijskoj kotlini.