VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo13/08/2019

U BEOGRADU CENTRALNO OBILJEŽAVANjE 16 GODINA OD ZLOČINA NA BISTRICI

 

BEOGRAD, 13. AVGUSTA /SRNA/ - Centralno obilježavanje 16 godina od masakra nad srpskom djecom na rijeci Bistrici kod Goraždevca biće održano danas u Spomen-sobi "Kosmetske žrtve" u Beogradu.

 

Obilježavanju u Spomen-sobi "Kosmetske žrtve" će prisustvovati i pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, najavljeno je iz ove kancelarije.

Obilježavanje je najavljeno za 12.44 časova, saopšteno je iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosmetu.

Iz ovog udruženja podsjetili su da je u ljeto 2003. godine, srpska kosovsko-metohijska zemlja natopljena krvlju srpske djece, a da je zločinačka ruka OVK-a ubijanjem i ranjavanjem nevinih "pokazala svoju jačinu".

"Ni bistra Bistrica nije naslućivala da će njen tok tog dana primiti krv dva ubijena i četiri ranjena nevina deteta. Letnji dan, bistra Bistrica su svedoci krvavog pira zločinaca", navedeno je u saopštenju.

Iz ovog udrženja najavili su da će obilježavanju prisustvovati i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević, te ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladen Šarčević.

Nepoznate osobe su 13. avgusta 2003. godine iz automatskog oružja ubili Panteliju Dakića /12/ i Ivana Jovovića /19/.

Dok su se kupali u Bistrici teško su ranjeni Bogdan Bukumirić /14/, Marko Bogićević /12/, Dragana Srbljak /13/ i Đorđe Ugrenović /20/.

Ubistvo djece osudili su tada domaći i međunarodni zvaničnici, a zbog ovog tragičnog događaja održana je i sjednica Savjeta bezbjednosti UN.

Unmik je poslije napada saopštio da je nepoznat broj ljudi iz žbunja otvorio vatru iz "kalašnjikova" na pedesetak djece i mladih Srba iz Goraždevca.

Policija samoproglašenog Kosova je u istrazi saslušala 75 svjedoka, a pretresla je i 100 kuća, bez konkretnih rezultata.

Ubice dječaka, i pored nagrade od milion evra i obećanja predstavnika Unmika da će, kako su rekli, "prevrnuti svaki kamen da ih nađu", nisu poznate, a za zločin nad nedužnom djecom još niko nije odgovarao.

Tužilac Kancelarije specijalnog tužilaštva Kosova zatvorio je 2010. godine ovaj slučaj zbog toga što, kako je tada saopšteno iz Euleksa istraga policije nije dovela ni do kakvih rezultata ili mogućih osumnjičenih, uz naznaku da će ga ponovo otvoriti ukoliko se pojave nove informacije.