VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet13/08/2019

DJECA DžIHADISTA NE MOGU NAZAD U MATIČNU DRŽAVU

 

LONDON, 13. AVGUSTA /SRNA/ - Britanska Vlada donijela je odluku da djeci britanskih džihadista iz terorističke organizacije "Islamska država" u Siriji neće biti dozvoljen povratak, piše list "Indipendent".

 

List podsjeća da je, trenutno u kampovima na sjeveru Sirije najmanje tridesetak britanske djece sa majkama nakon što su pobjegli iz "kalifata".

Britanske vlasti su bile pod pritiskom sirijske ali i administracije američkog predsjednika Donalda Trampa da djeci omoguće povratak iz opasnih i pretrpanih kampova.

Početkom godine, novorođeni sin tinejdžerke iz Betnal Grina Šamime Begum preminuo je u kampu.

Bivši šef britanske diplomatije Džeremi Hant izjavio je nakon smrti djeteta Begumove da je Vlada radila sa tadašnjim ministrom za međunarodni razvoj Peni Mordont na pitanju da li se djeca mogu bezbjedno vratiti.

Međutim, bivši ministar unutrašnjih poslova Sadžid Džavid zaključio je nakon pregleda izvještaja da bi bilo previše opasno slati zvaničnike po djecu u Siriju, uprkos činjenici da kampove redovno posjećuju britanski humanitarni radnici i novinari.

Odluku o tome da britanska djeca ostanu u ratnoj zoni Džavid je donio neposredno po odlasku sa te funkcije na mjesto ministra finansija.

On je izrazio zabrinutost da bi povratak djece u matičnu državu mogao da osigura njihovim roditeljima pravni argument za dolazak u Veliku Britaniju.

Veliki broj drugih evropskih država je vratio djecu džihadista. Francuska, Njemačka, Norveška i Danska primile su mali broj djece, koja su uglavnom siročad, čiji su roditelji poginuli u posljednjim danima "kalifata".

Australija je nedavno vratila osmoro djece i unučadi dvoje državljana koji su se borili na strani džihadista.