VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo20/08/2019

RAKIĆ: KLJUČ OPSTANKA SRBA - NOVA RADNA MESTA

 

GRAČANICA, 20. AVGUSTA /SRNA/ - Funkcioneri Srpske liste, najbrojnije srpske političke partije na Kosovu i Metohiji, danas su u Gračanici položili kamen temeljac za kuću četvoročlane povratničke porodice Velić.

 

Kamen-temeljac položili su predsjednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsjednici Dalibor Jevtić i Igor Simić.

"Gradnja kuća je jedan od načina da se stvore uslovi za opstanak preostalih Srba na Kosovu i Metohiji i održiv povratak raseljenih sunarodnika", rekao je Rakić novinarima.

On je naglasio da je pred svim Srbima na Kosovu i Metohiji trnovit put koji se "može preći samo zajedno i u jedinstvu svih Srba sa državom Srbijom, njenom vladom i predsjednikom Aleksandrom Vučićem".

"Ključ opstanka Srba na ovim prostorima su nova radna mesta", istakao je Rakić i naglasio da je država Srbija obezbijedila znatna sredstva, koja će biti uložena u projekte pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji.

On je poručio da država Srbija čvrsto stoji iza svog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i da će realizacija u narednom periodu velikog broja projekata preostalim Srbima omogućiti bolju budućnost i stvoriti uslove da povratak zaživi.

Rakić je najavio da će u narednim danima rukovodstvo Srpske liste posjetiti sve srpske sredine južno i sjeverno od rijeke Ibar, da bi se na licu mjesta upoznali o problemima preostalih Srba i ponudili konkretna rješenja.

Jevtić, koji je ministar za zajednice i povratak u ostavci u Vladi samoproglašenog Kosova, rekao je da je na današnjem sastanku sa predsjednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem zaključeno da je neophodno objediniti sredstva namijenjena povratku i da će uz gradnju više desetina povratničkih kuća u narednom periodu Ministarstvo realizovati oko 120 projekata kojima će biti unaprijeđeni uslovi života preostalih Srba na Kosmetu.

"Bićemo u prilici da pomognemo zaživljavanje malih biznisa u srpskim sredinama s ciljem da se raseljeni vrate, ali prevashodno da se reše egzistencijalni problemi onih Srba koji su uprkos teškim uslovima života opstali i preživeli proteklih dvadeset godina na Kosovu i Metohiji", kaže Jevtić.