VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo21/08/2019

RADANOVIĆ: PRAVA SRBA BIĆE ZAŠTIĆENA

 

BANjALUKA, 21. AVGUSTA /SRNA/ - Na današnjem sastanku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa predstavnicima Srba u Federaciji BiH /FBiH/ dogovorene su mjere pomoći Srbima u FBiH koje će stabilizovati situaciju i umiriti srpski narod u Bosanskom Petrovcu, Glamoču, Grahovu i Drvaru, rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

 

"Dobili smo bezuslovnu podršku srpskog člana Predsjedništva. Sve će biti kako treba i srpski narod u FBiH može mirno spavati. Prezadovoljan sam današnjim sastankom. Prva Srba biće zaštićena", istakao je Radanović nakon današnjeg sastanka u Banjaluci, kojem su prisustvovali su premijer Srpske Radovan Višković, ministar pravde Anton Kasipović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar finansija Srpske Zora Vidović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić.

On je u izjavi novinarima naveo da je pored migracione krize, na sastanku bilo riječi i o najavi Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno o obilježavanju 24 godine od navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara.

Načelnik opštine Bosanski Petrovac Dejan Prošić rekao je da je ova lokalna zajednica donijela rezoluciju koja se protivi izgradnji migracionog centra u Medenom Polju na području ove opštine, te traže saveznike u rješavanju ovog pitanja.

"Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predstavnici Vlade Srpske pružili su nam moralnu, finansijsku i svaku drugu podršku za naše aktivnosti. Ako se ostane pri namjeri da se migranti smjeste u Medenom Polju, krenućemo i sa drugim represivnim mjerama i protestima prema takvoj odluci i bićemo složni", poručio je Prošić.

Prošić je novinarima rekao da je Dodik naveo da je protiv represivnih mjera bez prijeke potrebe, te da treba biti oprezan kod bezbjednosne situacije.

On je naglasio da su svi, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost u Bosanskom Petrovcu protiv takvog načina rješavanja migrantske krize, jer se kosi sa svim humanim i zakonskim normama.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa načelnicima opština Bosanski Petrovac, Glamoč, Grahovo i Drvar o položaju Srba u opštinama u Federaciji BiH i migrantskoj krizi.

Na sastanku je razgovarano i o najavi Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Livno o obilježavanju 24 godine od navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, kao i namjeri da se u Medenom Polju smjeste migranti.

Dodik je ranije rekao da se protivi odluci HDZ-a Livanjskog kantona koji pokušava da organizuje obilježavanje navodnog oslobođenje Drvara, te najavio da će biti tamo na dan kada je to zakazano.