VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Politika21/08/2019

VUČIĆ: AMERIKANCIMA SAM REKAO DA PRIZNANjE KOSOVA NE DOLAZI U OBZIR

 

BEOGRAD, 21. AVGUSTA /SRNA/ - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da to što SAD traži međusobno priznanje Beograda i Prištine suštinski nije velika novost i dodao da je svojim sagovornicima u SAD prenio stav da takve stvari ne dolaze u obzir.

 

"Rekao sam šta su naši stavovi, te da mogućnost da Albanci dobiju sve, a da Srbi ništa, da mi njih priznajemo - takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom", rekao je Vučić za RTS.

On je istakao da je važno da se razgovori sa Prištinom nastave i da se tako preduprijedi destabilizacija prilika, te dodao da Srbija neće mijenjati format razgovora.

"Ako mislite da bilo ko može da utiče na Prištinu na bilo koji način, a da nisu Amerikanci, onda se mi svi grdno varamo. Moramo da budemo dovoljno snažni i razumni, ozbiljni i da dobro znamo šta je realno i šta je ono što moramo da uradimo da bi sačuvali mir, vitalne državne i nacionalne interese, ali i da bi ekonomija mogla da napreduje", rekao je Vučić.

Govoreći o ukidanju taksa kao preduslovu za nastavak dijaloga, Vučić je rekao da je moguće da Priština ukine takse koje je uvela na robu iz centralne Srbije u decembru i da to učini uz jak pritisak SAD.

"Prestiž i glasove na Kosovu među Albancima dobijaju oni koji govore najgore o Srbiji i predsedniku Srbije, neretko i o srpskom narodu, tako da je iluzorno očekivati da bilo ko od njih u takvim uslovima traži nešto što je vrlo racionalno, normalno - da se ukinu takse koje su anticivilizacijska mera", rekao je Vučić.

On je rekao da su mu njegovi sagovornici u SAD čestitali na odličnim ekonomskim rezultatima i naveo da može da se dogodi da će Srbija po obimu direktnih stranih investicija premašiti prošlu godinu koja je bila rekordna.

Prema njegovim riječima, da bi Srbija sve to sačuvala mora da vodi pametnu, promišljenu i mudru politiku.