VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo22/08/2019

PRVI PUT U ISTORIJI TEŽNjA DA SE CRKVE "PODRŽAVE"

 

CETINjE, 22. AVGUSTA /SRNA/ - Advokat Dragan Šoć ocijenio je da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ne govori neposredno o oduzimanju crkvene imovine u Crnoj Gori, ali da se u praksi može vidjeti težnja da se crkve i manastiri prvi put u istoriji "podržave", odnosno da postanu državna svojina.

 

"Svi mi znamo iz izjava čelnika vlasti i njihovog odnosa u posljednjih par desetina godina da bi to pogodilo isključivo pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, odnosno, prevashodno je usmjereno protiv Mitropolije crnogorsko-primorske i Eparhije budimljansko-nikšićke koje u suštini pokrivaju skoro čitavu teritoriju Crne Gore. To je ono što je izazvalo spor", rekao je Šoć, komentarišući Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovjesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

On smatra da se svi obračuni od aktuelne vlasti svode na dva stuba crnogorskog entiteta - Petroviće i Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

"Što se tiče Petrovića i njihovog nasljeđa, obračun sa njima je već počeo otvaranjem pitanja Njegoševog pisanja", rekao je Šoć za Radio "Svetigoru", ocijenivši da tako polako počinje da se stvara ambijent da se izvrši revizija tog nasljeđa.

Prema njegovom mišljenju, u tom obračunu sa Petrovićima toleriše se još kralj Nikola, posebno iz onog perioda kada je on praktično detronizovan, objavljeno je na zvaničnom sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske sa Cetinja.

"S jedne strane, na osnovu toga, takva politika pokušava da kralja Nikolu prikaže kao žrtvu, a s druge pokušava da zataška što je kralj Nikola u stvari bio – promoter i nosilac misije državnog ujedinjenja Srba na cijelom prostoru njihovog življenja", rekao je Šoć, koji je nekadašnji ministar pravde u Vladi Crne Gore.

Prema njegovim riječima, poslije Petrovića ostao je još jedan stub, a to je u suštini noseći stub - Mitropolija crnogorsko-primorska.

"Petrovića bez Mitropolije nema niti bi Crne Gore bilo bez Mitropolije crnogorsko-primorske Pravoslavne crkve", naveo je Šoć.

On je ocijenio da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pokušava od istorijske srpske Sparte Crne Gore da napravi antisrpski Spartu i izrazio nadu da mu to neće uspjeti.