VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet25/08/2019

LIDERI G7 RAZMATRALI POVRATAK RUSIJE U OVU GRUPU

 

BIJARIC, 25. AVGUSTA /SRNA/ - Lideri G7 razmatrali su na samitu u Bijaricu mogućnosti povratka formatu G8 uz učešće Rusije, javila je danas agencija Kjodo.

 

Zvaničik japanske Vlade rekao je da su lideri G7 razmatrali ovo pitanje, ali da sadržaj same diskusije neće biti objavljen.

Tokom telefonskog razgovora u utorak, 20. avgusta, američki predsjednik Donald Tramp i njegov francuski kolega Emanuel Makron saglasili su se da je potrebno pozvati Rusiju da se 2020. godine ponovo priključi G7.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da za Rusiju nije cilj sam po sebi povratak u ovu grupu, jer je proces rješavanja mnogih pitanja u formatu G20 mnogo efikasniji.

On je ponovio da je ruski predsjednik Vladimir Putin ranije rekao da Moskva ne odbacuje komunikaciju sa drugim zemljama u bilo kom formatu.

G7 grupu čine ekonomski razvijene zemlje, a to su Velika Britanija, Njemačka, Italija, Kanada, SAD, Francuska i Japan.

Format G7 postojao je od 1976. do 1997. godine, a nakon pridruženja Rusije grupa ja postala poznata kao G8. U martu 2014. godine, zbog događaja u Ukrajini i kriza u odnosima Rusije sa SAD i Evropom, zapadne članice Grupe odlučile su da se vrate formatu G7 u vrijeme dok je predsjednik Amerike bio Barak Obama, podsjeća TASS.