VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Svijet11/09/2019

NEZAKONITA ODLUKA O SUSPENZIJI PARLAMENTA

 

LONDON, 11. SEPTEMBRA /SRNA-Rojters/ - Najviši apelacioni sud u Škotskoj presudio je danas da je nezakonita odluka britanskog premijera Borisa Džonsona o suspendovanju Parlamenta na pet sedmica, saopštio je poslanik koji je podnio žalbu.

 

"Mnogo hvala svim našim pristalicama i našem fantastičnom pravnom timu koji je postigao ovu istorijsku presudu, da je suspenzija nelegalna", napisala je na "Tviteru" poslanik iz Škotske narodne partije Džoana Čeri.

Džo Mogam, advokat uključen u ovaj slučaj, rekao je da će apelacioni proces pred Vrhovnim sudom, najvišim sudskim tijelom u Velikoj Britaniji, početi u utorak, 17. septembra.

Parlament Velike Britanije suspendovan je na pet sedmica, a poslanici će se vratiti na posao 14. oktobra.

Ova mjera stupila je na snagu nakon što je Džonsonov poziv na održavanje prijevremenih izbora u oktobru odbijen drugi put.

Tokom perioda suspenzije, stranke će održavati redovne godišnje kongrese, ali neće biti parlamenarnih debata, niti satanaka parlamentarnih komisija. Džonson neće odgovarati na pitanja poslanika dok se ovaj period ne okonča.

Opozicija i pojedini članovi vladajuće Konzervativne stranke protive se suspenziji Parlamenta i smataraju da je to Džonsonova taktika kojom želi da osigura provođenje "Bregzita" bez dogovora sa Briselom 31. oktobra.