VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

PODRŠKA VLADE SRPSKE DALJEM RAZVOJU "BANjE VRUĆICE"

 

TESLIĆ, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji obilježava vijek postojanja, imati podršku Vlade u daljem razvoju.

 

"Ovo je pravi primjer uspješne privatizacije jednog potencijala, bisera Republike Srpske, da danas imamo ovakve kapacitete, više od 400 zaposlenih, više od 230.000 noćenja u jednoj godini, znatan broj stranih turista", rekao je Višković na svečanoj akademiji povodom stotinu godina rada "Banje Vrućice".

On je naglasio da postoji namjera da se ovaj kapacitet razvija u narednom periodu.

"Da predstavljamo Srpsku, naše ljepote, te da isto tako od tih potencijala nešto i zaradimo za Srpsku. To je pravi put", rekao je Višković.

On je naveo da mu, kao premijeru, posebno imponuje činjenica da je ovaj centar veliko radilište, da već ovih dana pripremaju nove investicije i gradnju.

"To je za jednu vladu nešto što treba pozdraviti i podržati. Sve što se radi i gradi u Srpskoj je pobjeda Republike. Mi koji predstavljamo institucije samo možemo biti ponosni na to", istakao je Višković.

On je posebno zadovoljstvo izrazio zbog činjenice da menadžment "Banje Vrućice" zaposlenima daje i trinaestu platu i izrazio nadu da će tako biti i ubuduće.

Premijer Srpske je čestitao jubilej, stotinu godina uspješnog rada i poslovanja, menadžmentu i svim zaposlenima.

"Neka živi i Republika Srpska, i Teslić i ova banja, da menadžment uspije u svojim idejama i da, kad budu sagrađeni novi objekti i kad privučemo još više evropskih gostiju, dostignemo cifru od 500.000 noćenja", naglasio je Višković.

Viškoviću je na večerašnjoj akademiji direktor ovog zdravstveno-turističkog centra Dragan Bogdanić uručio Zahvalnicu za doprinos razvoju Banje Vrućice.

Svečanosti prisustvuje predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.

Prisutni su direktor Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja Mladen Milić, predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj, akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, predstavnici Ambasade Hrvatske u BiH i ostale zvanice.

Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji ove godine obilježava stotinu godina od osnivanja, promovisao je 6. septembra monografiju o svom istorijatu, kao i "viber" stikere sa motivima Banje.

U monografiji "Banja Vrućica - vijek u službi zdravlja", autora Bojana Stojnića, navodi se da su 1925. godine tokom kaptaže banjskih izvora pronađeni zlatnik i ogrlica iz rimskog perioda, što je potvrda da je i u tom periodu bila poznata ljekovitost termomineralne vode sa ovog područja.