VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Društvo11/09/2019

NA SVEČANOJ AKADEMIJI URUČENE ZAHVALNICE

 

TESLIĆ, 11. SEPTEMBRA /SRNA/ - Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", kod Teslića, obilježio je vijek rada večerašnjom svečanom akademijom na kojoj su uručene zahvalnice.

 

Zahvalnicu je u ime Udruženja penzionera Republike Srpske primio predsjednik Rade Rakulj.

Između ostalih, zahvalnica je u ime Saveza računovođa i revizora uručena predsjedniku Upravnog odbora Draganu Mikereviću, u ime Sindikata "Elektroprivrede Republike Srpske" predsjedniku Zoranu Mićanoviću, Koncerna Agram - članu Uprave Damiru Zoriću, Udruženja banaka BiH direktoru Berislavu Kulteu, te u ime Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja direktoru Mladenu Miliću.

Svečanoj akademiji povodom stotinu godina rada "Banje Vrućice" prisustvovali su i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i premijer Srpske Radovan Višković, kojima je direktor Zdravstveno-turističkog centra Dragan Bogdanić uručio zahvalnice za doprinos razvoju "Banje Vrućice".

Cvijanovićeva je odlikovala "Banju Vrućicu" Ordenom Njegoša prvog reda povodom jubileja ove ustanove i zasluga i doprinosa u poslijeratnom periodu u oblasti zdravstva.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić, ministar privrede i preduzetništva Srpske Vjekoslav Petričević, akademik Rajko Kuzmanović, predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov, predstavnici Ambasade Hrvatske u BiH i druge zvanice.

Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica", koji ove godine obilježava stotinu godina od osnivanja, promovisao je 6. septembra monografiju o istorijatu, kao i "viber" stikere sa motivima Banje.

U monografiji "Banja Vrućica - vijek u službi zdravlja", autora Bojana Stojnića, navodi se da su 1925. godine tokom kaptaže banjskih izvora pronađeni zlatnik i ogrlica iz rimskog perioda, što je potvrda da je i u tom periodu bila poznata ljekovitost termomineralne vode sa ovog područja.