VIDEO servis
Sve vijesti

Najnovije vijesti

Ekonomija12/09/2019

U NAREDNIH PET GODINA VELIKA ULAGANjA U OBNOVLJIVE RESURSE

 

BEOGRAD, 12. SEPTEMBRA /SRNA/ - Evropska banka za obnovu i razvoj /EBRD/ planira da u narednih pet godina u značajnoj mjeri poveća finansijska sredstva za obimne projekte za gradnju vjetro i solarnih elektrana jer vidi snažan potencijal u tom sektoru, rekla je danas regionalni direktor ove banke za Balkan Zuzana Hargitaj.

 

"Vidimo snažan potencijal od solarnog i resursa vjetra u većem dijelu Balkana i mada je teško iznijeti pretpostavku iznosa finansijskih sredstava EBRD-a u narednih pet godina, sigurno možemo očekivati značajan rast količine sredstava za vjetro i solarne elektrane", rekla je Hargitajeva za portal "SEE njuz".

Portal "SEE njuz" bavi se ekonomskim dešavanjima jugoistočne Evrope.

U decembru je EBRD uputio poziv državama Balkana da odmah krenu sa drastičnim smanjenjem proizvodnje i upotrebe uglja i da krenu sa investicijama u obnovljive izvore energije.

Portal podsjeća da se BiH, Sjeverna Makedonija, Crna Gora i Srbija umnogome oslanjaju na velike kapacitete uglja i zasnivaju 65 do 75 odsto svog neto prihoda na "prljavom gorivu". Poređenja radi, taj iznos u EU je oko deset odsto što znači da zemlje Balkana proizvode trostruko više ugljenika od ostatka Evrope.

Hargitajeva je podsjetila da EBRD upravlja i sa Programom regionalne energetske efikasnosti /REEP/ pokrenutim 2009. godine za obezbjeđenje tehničke podrške, političkog dijaloga, inicijativa i finansija za transformaciju i unapređenje energetske efikasnosti u regionu.

U decembru prošle godine EBRD je usvojio novu energetsku strategiju čime su bezuslovno okončane investicije u termoelektrane.

Prema podacima EBRD Balkan pati od visokog nivoa zagađenja uzrokovanog od zavisnosti od zastarjelih termoelektrana.